Aktiespararna

Thedéen: Fastighetsbolagen behöver minska sina skulder

Av Elin Hanspers
1 december 20232 min lästid
Riksbankschefen Erik Thedéen.
Fastighetsbolagen behöver här och nu sätta in fler och mer omfattande åtgärder, enligt Erik Thedéen.

Fastighetsbolagen behöver nu se till att minska sina skulder. Dels för att stärka sina balansräkningar och dels för att öka förtroende hos de som köper dess obligationer och aktier, det säger riksbankschefen Erik Thedéen vid Moodys fastighetskonferens.

”Att Riksbanken nyligen beslutade att lämna styrräntan oförändrad på 4% ska inte tolkas som att inflationsriskerna är borta och att räntorna kommer att sjunka snabbt”, säger han.

Han pekar på att många kommersiella fastighetsbolag ökade sin upplåning rejält under åren med låga räntor och god tillgång till finansiering. De tog också stora finansiella risker och expanderade sina fastighetsportföljer alltför snabbt. När Riksbanken började höja räntan på grund av den ökade inflationen hamnade många fastighetsbolag under press.

Den finansiella stabiliteten kan rubbas

Erik Thedéen menar att fastighetssektorns räntekänslighet och dess nära koppling till banksystemet kan innebära att den finansiella stabiliteten kan rubbas och att fastighetsbolagen därför omedelbart behöver sätta in fler och mer omfattande åtgärder för att minska skulderna, däribland avyttring av fastigheter och nyemissioner av aktier.

”Om balansräkningarna på så sätt förstärks får företagen större frihet att agera offensivt”, säger han.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig