Aktiespararna

"Tillfällig motvind på börserna"

Av Elin Hanspers
29 april 20243 min lästid
Danske Bank är fortsatt positiv till amerikanska aktier.
Stigande räntor ger tillfällig motvind på börsen - men kommande sänkningar från Fed och ECB väntas ge stöd och riskaptit och tillväxt.

I sitt senaste veckobrev skriver Danske Banks Maria Landeborn att volatiliteten på både aktie- och räntemarknaden ökat på grund av den ökade osäkerheten kring inflation och penningpolitik.

Hon pekar på att den amerikanska centralbanken Federal Reserves kommunikation åter blivit mer hökaktig, och att såväl korta som långa räntor har stigit. Framför allt för högt värderade tillväxtbolag har påverkats av de snabba rörelserna på räntemarknaden och dessa har i sin tur agerat sänke på marknaden. Men trots att räntorna börjat stiga något ses detta endast som en tillfällig tillbakagång.

"Vi ser dock motvinden på börserna från stigande räntor som tillfällig. I grund och botten är den globala ekonomin i gott skick med låg arbetslöshet och gradvis sjunkande inflation. Vi tror fortsatt att centralbankerna i både USA och Europa kommer att kunna sänka räntorna i år vilket väntas ge stöd åt tillväxt och riskaptit. Vi behåller därför en övervikt i aktier", skriver hon.

Samtidigt har de senaste makrosiffrorna gett stöd åt börsen.

Vad gäller fredagens amerikanska PCE-inflationssiffror var årstakten en tiondel högre än analytikerna väntat sig, "men det var uppenbarligen mindre illa än befarat eftersom börserna lyfte".

Dessutom pekar makrostatistiken på att tillväxten i USA är lite lägre än väntat, exempelvis var det preliminära inköpschefsindexet för april exempelvis i underkant av estimaten.

Stark rapportsäsong

I USA har dessutom nära hälften av bolagen släppt sina rapporter och fler än vanligt har slagit estimaten, skriver Landeborn.

Detta blir det tredje kvartalet i rad med stigande vinster i USA samtidigt som fokus för marknaden varit bolagens framåtblickande prognoser.

Vidare är det ett fåtal teknikjättar som står för i stort sett hela vinstökningen i USA det här kvartalet, men skillnaden i vinsttillväxten mellan teknikjättarna och andra bolag väntas jämnas ut, vilket kan innebära att kursuppgången breddas och blir mindre beroende av ett fåtal bolag. Det i sin tur kan gynna small- och midcapsegmentet. Danske Bank är fortsatt positiv till amerikanska aktier och behåller sin övervikt.

Kommande i veckan lämnar Federal Reserve också ett nytt räntebesked

"Vi väntar oss att Powell håller fast vid budskapet att man fortfarande väntar sig vissa räntesänkningar i år, men att så länge ekonomin är så stark är det ingen brådska att börja sänka. Vår bedömning är att tre räntesänkningar i USA fortfarande är fullt möjligt", skriver Maria Landeborn.

LÄS MER: Trots flera orosmoln - Swedbank behåller övervikt i aktier

LÄS MER: ”90% är brus på aktiemarknaden”


Marknadsanalyser

Dela med dig