Aktiespararna

Swedbank tror fortsatt starkt på aktiemarknaden

Av Jessika Bouveng
29 april 20242 min lästid
Swedbanks investeringsstrateger Daniel Grythberg, Mats Waldemarsson och Robert Oldstrand.
Swedbank skriver i sin senaste uppdatering av bankens investeringsstrategi att man väljer att behålla sin övervikt i aktier. Detta trots flera faktorer som kan tänkas rubba marknaden.

Flera orosmoment har rört sig över aktiemarknaden det senaste. Den geopolitiska oron och att man nu förväntar sig senarelagda räntesänkningar från Fed har varit faktorer som kunnat skaka marknaden.

I sin senaste uppdatering av bankens investeringsstrategi skriver Swedbank att marknaden absorberat dessa frågetecken väl och banken väljer att behålla sin tydliga övervikt i aktier.

”Stark makro och fina rapporter gör att vi fortsatt vågar ha en tydlig övervikt i aktier”, skriver banken på börssajten Aktiellt.

Prognoser för amerikanska räntesänkningar

”Amerikansk makrodata har överraskat vid flera tillfällen under våren, i form av en ihållande inflation och en stark arbetsmarknad. Osäkerheten inför Feds agerande har blivit uppenbar när vi tittar på hur marknaden prissätter terminerna på amerikansk styrränta.”

Swedbank skriver vidare att marknaden vid årskiftet prisade in sex sänkningar. För lite mer än en månad sedan hade antalet inprisade sänkningar halverats till tre och så sent som i början av förra veckan var det antalet nere på 1,6.

På onsdag kommer nästa räntebesked från Fed och Swedbank förväntar sig ingen kioskvältare. Istället kommer marknaden troligtvis få vänta till juni för en bättre förståelse för vart vi är påväg.

Svenska marknaden

För svensk del är det rapporterna som just nu är i fokus. Swedbank menar att överlag har bolagen visat överraskande bra siffror, med ett undantag från bankerna.

”Men samtidigt är storbankerna värderingsmässigt inte utmanande, kreditförlusterna fortsatt låga och balansräkningarna är starka, vilket indikerar fortsatt höga utdelningar framgent”, tillägger Swedbank.

LÄS MER: Svensk BNP sjönk oväntat

LÄS MER: SBAB: Fem räntesänkningar totalt - första blir i maj

Marknadsnyheter

Dela med dig