Aktiespararna

SBAB: Fem räntesänkningar totalt - första blir i maj

Av Jessika Bouveng
26 april 20242 min lästid
Robert Boije är chefsekonom på SBAB.
Styrräntan sänks fem gånger i år och första omgången blir i maj. Det är SBAB:s fortsatta prognos för 2024. När sänkningarna sker är dock osäkert.

SBAB spår att svensk BNP kommer att växa med 0,7% under 2024 och trots att BNP-tillväxten ökar något tror banken att arbetslösheten kommer att fortsätta stiga till 8,4%.

Fem sänkningar - men oklart med tajming

Vidare menar SBAB att vi har klarat av inflationsmålet och att Riksbanken därför kommer att sänka styrräntan med drygt 1 procentenhet under året. Även de rörliga bolåneräntorna kommer sjunka till runt 3,8% i början av 2025 och kommer sedan fortsätta att falla när Riksbanken fortsätter att sänka styrräntan ner mot en neutral nivå om cirka 2%.

”Vi ligger kvar med den prognos vi har stått fast vid ända sedan i höstas nämligen att styrräntan kommer att sänkas i fem steg i år och första gången i maj. Lite beroende på hur ECB agerar, kronkursen och de geopolitiska riskerna utvecklas kan Riksbanken komma att tajma sänkningarna lite annorlunda än det som ligger i vår prognos, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Boije menar vidare att om ECB inte sänker i juni finns det risk att Riksbanken kommer att avvakta med en andra sänkning, om inte inflationen ”tvärdyker”.

Ser ingen större prisuppgång

Vad gäller svenska bostadspriser ser SBAB en svag vändning uppåt under året.

”Det är genuint svårt att göra prognoser över bostadspriserna. Även om mycket nu talar för att inflationsspöket är bortmotat och de rörliga bolåneräntorna därför troligen kommer att sänkas rejält framöver, bör man inte förvänta sig någon stor prisuppgång på bostäder sett under året som helhet”, säger Robert Boije.

LÄS MER: Så blir din bolåneränta i slutet av 2024

LÄS MER: Nordea: Kronan stärks längre fram

Dela med dig