Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-08

Tillväxtnischer som väntar efter pandemin

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nr 6/7 - 2020. 

Unprecedented Times. Det är länge sedan så stora ord var en rättmätig skildring av läget i västvärlden. Men nu är vi mitt i en svår situation som det lär talas om i årtionden.

För första gången i fredstid prövas svensk sjukvård till max. För första gången på ett århundrade står lastvagnsproduktionen helt stilla. För första gången på mycket länge ekar Times Square tomt samtidigt som befolkningarna i Europa är avgränsade från varandra.

Nutiden är obegriplig. Framtiden oviss.

Men någon gång ska allt vi tagit för givet vara möjligt igen. Vad är det då för ekonomisk verklighet som väntar oss när vi åter vågar oss ut på gator och torg?

Mycket kommer vara sig likt. Men mycket har förändrats till det sämre.

Kanske känns den egna arbetssituationen redan nu osäker? Kanske stänger ­restaurangen på hörnet för gott? Och utlandssemestern, ja den får nog vänta.

Vi blir alla påverkade av det som sker och det är lätt att uppslukas av allt som försämras av pandemins härjningar. Men på längre sikt är inte allt nattsvart. Tider av kris blir ofta brytningstider som ger upphov till nya innovationer och entreprenöriella krafter som frigörs.

Jag ser framför mig att vi går en ljusare framtid till mötes inom en rad tillväxtnischer i världsekonomin:

Digital underhållning: Vi är många som nu konsumerar mer film, ljudböcker och spel än tidigare. Det driver givetvis på tillväxten för Netflix, Spotify och Storytel men även för spelutvecklare som Embracer, Stillfront och Paradox. Dessa tjänster har vuxit i flera år men har kanske först nu fått sitt breda genombrott i västvärldens vardagsrum.

Digital kommunikation: I en värld där miljoner människor världen över blivit ”Zoombie:s” som jobbar hemifrån upptäcks säkerhetsrisker, brister i internetkapacitet men också nya digitala verktyg - som just Zoom. Sannolikt kommer behovet av digital kapacitet, nya verktyg och säkerhet bara accelerera. En stark grogrund för tillväxt.

E-handel: Under pandemin har näthandeln sett en explosionsartad utveckling. Mycket på grund av att nya kundgrupper som inte varit vana att handla på nätet nu gör det. Paketutlämningarna svämmar över - en syn vi får vänja oss vid när e-handeln expanderar.

Säkrare Supply Chains: I en tid där Volvo och Scania tvingats stänga på grund av komponentbrist kommer efteranalysen handla om hur det kunde ske och hur det kan undvikas. Kraven på säkrare Supply Chains med minskat beroende av globala Just in Time-leveranser kommer öka. Ett sätt är mer automatisering, vilket gör det kostnadsmässigt möjligt att öka produktion nära kund. Det temat är bara i sin linda.

Hälsovård: Pandemin har blottlagt att sektorn varit underinvesterad på många håll i världen. Även efter pandemin har man en enorm puckel av uppskjuten vård att hantera. Beslutsfattare förstår allvaret och betydande resurser skjuts förhoppningsvis till för att utveckla hälsovården.

Hållbarhet: I en tid där världens ekonomier är nedstängda står vi vid ett vägskäl. När företagen väl kan starta upp igen ges en helt unik möjlighet att starta upp och ställa om. Många företag kommer ta chansen, vilket leder till att investeringar i en hållbar omställning går en ljus framtid till mötes.

I stormens öga av pandemin, när ­förfärliga konsekvenser uppdagas både på det mänskliga och ekonomiska planet är det lätt att känna hopplöshet.

Men glöm inte att en dag är även detta historia. Då kommer människans drivkraft och innovationer att ha gjort världen till en lite bättre plats.

Och tiden att investera i den ljusare framtiden - den är nu. 

Oskar Karlsson, fondförvaltare, Handelsbankens fonder. 

Författare Oscar Karlsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.