Aktiespararna

Traton klättrar på börsen efter köpstämpel

Av Finwire/Redaktionen
7 mars 20242 min lästid
Traton har stigit åtta av de senaste nio handelsdagarna.
Fordonstillverkaren Traton klättrar vidare uppåt på torsdagen och handlas runt 344 kronor. Efter rapporten i tisdags har aktien stigit ungefär 17 procent. Aktien har för övrigt stigit åtta av de senaste nio handelsdagarna.

Kepler Cheuvreux skriver att Tratons rapport innehöll positiva överraskningar, både i räkenskapsåret 2023 och utsikterna för 2024. Kepler Cheuvreux höjer sina estimat för Traton och skruvar därmed upp riktkursen till 33 euro från 24 euro, men behåller rekommendationen behåll då man ser en begränsad uppsida då marknaden snabbt inprisat de positiva överraskningarna.

"Vi höjer vår prognos för koncernens justerade rörelseresultat under 2024 från 3,4 till 3,9 miljarder euro, vilket återspeglar kombinationen av en välfylld orderbok och goda framsteg med att slimma kostnadsstrukturen", skriver banken.

Traton får ny köpstämpel

Anrika Bankhaus Metzler har idag höjt rekommendationen på Traton till köp från behåll med höjd riktkurs till 37,40 euro (26). Enligt analyshusets analytiker har Traton levererat vad de har lovat och har mycket mer framför sig. Bankhaus Metzler noterar att guidningen tenderar att vara försiktig, och ser därför möjligheten att ledningen reviderar upp sin prognos över det justerade rörelseresultatet i år.

SHB tror på aktien långsiktigt

Handelsbanken upprepar behåll på kort sikt och outperform på lång sikt. "Vi ser positivt på Scaniaägaren Traton i det längre perspektivet, med implementeringen av en koncerngemensam 13-litersmotor och det modulära produktionssystemet, som båda bör medföra strukturellt högre lönsamhet över konjunkturcykeln", skriver banken i en kommentar.

Traton guidar för en rörelsemarginal på 8-9 procent under 2024.

"Vi är något försiktiga givet den låga visibiliteten inför det andra halvåret, men vi har ändå höjt vår försäljningsprognos för 2024 med 3 procent samt vår prognos för det justerade rörelseresultatet med 4,6 procent (med en rörelsemarginal om 7,8 procent)", skriver Handelsbanken i sin analyskommentar.

LÄS MER: Analytikerna går igenom 12 aktier - köpa eller inte?

LÄS MER: SHB ser köpläge i fastighetsaktien

Dela med dig