Aktiespararna

Tre favoritaktier

Av Carl-Henrik Söderberg
9 september 20193 min lästid
Aktiespararens proffspejlare tror extra mycket på tre bolag i närtid.

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 8 2019.

Med en turbulent sommar i ryggen är det fortsatt få som tror på börsuppgång kommande månaderna.

Ja, den slutsatsen kan vi dra efter att ha synat pejlingpanelens svar i den senaste undersökningen. De tillfrågade får i vanlig ordning titta in i spåkulan och ge oss deras framtidsvy kring börsen, olika sektorer och geografiska marknader. De finansiella marknaderna är som bekant väldigt turbulenta och riskaptiten är till synes väldigt låg för tillfället. Det märks också i pejlarnas svar där 44 procent av de tillfrågade tror att börsen står lägre med 3 procent eller mer under de kommande två månaderna, 33 procent ser en sidledes börs framför sig och 22 tror att börsen kommer att stå högre.

Defensiva sektorer fortsätter att vara populära att investera i, en trend som håller i sig från de senaste pejlingenkäterna. Såväl aktiekurserna som värderingsmultiplarna har på många håll kommit upp ordentligt bland dessa bolag då många i dagens osäkra makromiljö gärna betalar upp för stabilitet och kvalitet. När vi summerar svaren kan vi konstatera att hela 65 procent av de tillfrågade tror att den största potentialen finns i hälsovård och fastigheter de kommande månaderna.

Sektorutsikterna avspeglas också i vilka aktiefavoriter som pejlingpanelen har just nu, där stabilitet och hög direktavkastning verkar vara temat som gäller. Vi hittar defensiva SCA, Hufvudstaden och Axfood bland favoriterna med 6 procent vardera av rösterna bland bolagen som väntas gå bäst de nästkommande två månaderna.

MISSA INTE: Börsens bästa utdelningshöjare

Zoomar vi ut perspektivet och ser till vilken aktiemarknad på global basis som tros gå bäst närmaste sex månaderna kan vi konstatera att USA tar ett rejält skutt från den senaste undersökningen. Summerar vi siffrorna tror alltså 30 procent av pejlarna på den amerikanska marknaden, Sverige och Asien får en femtedel vardera av rösterna, Afrika och Mellanöstern 15 procent medan Europa sladdar i botten med 10 procent.

YTTERLIGARE LÄSNING: Malmqvist: Äntligen vändning

FAKTA

Aktiespararens pejlingpanel

Aktiespararens pejlingpanel består av cirka 100 av landets främsta aktieexperter hos banker, försäkringsbolag, fonder, tidningar med mera. Prognoser och tyckanden är fristående från tidningens åsikter.

MarknadsnyheterBörsanalyser

Dela med dig