Aktiespararna

Trots marknadsoron – spararna lockades av aktiefonder

Av Elin Hanspers
16 januari 20242 min lästid
När Fondbolagens förening summerar 2023 noteras att fondförmögenheten steg kraftigt och att den största delen av nysparandet tillföll aktiefonder.

Under 2023 ökade fondförmögenheten med 862 miljarder kronor och vid utgången av året uppgick den samlade fondförmögenheten i Sverige till 6 929 miljarder kronor. Det skriver Fondbolagens förening.

Störst nettoinsättningar i aktiefonder

Fondspararna gjorde nettoinsättningar i fonder på närmare 100 miljarder kronor under 2023. Detta trots politisk och ekonomisk oro under året.

Den största delen av nysparandet gjordes i aktiefonder, som hade nettoinsättningar på närmare 100 miljarder kronor. Även långa räntefonder såg nettoinflöden, på 49,2 miljarder kronor, medan korta räntefonder, blandfonder och hedgefonder noterade nettouttag.

"Tuffa tider skapar stora möjligheter"

De flesta av världens aktiemarknader visade också värdeökningar under året och värdet på aktiefonder steg i genomsnitt med drygt 11%. Sverigefonder uppvisade en genomsnittlig värdeökning på omkring 14% samtidigt som globalfonder ökade i värde med genomsnittligen 15%.

”2023 har precis som 2022 utmanat fondspararna rejält. Under stora delar av året rörde sig världens börser oroligt samtidigt som plånböckerna var ansträngda när levnadskostnaderna ökade. Den kombinationen brukar inte tala för riskvilja, men fondspararna har varit kloka och modiga. I backspegeln kan man ofta konstatera att tuffa tider skapar stora möjligheter och det tycker jag att spararna har tagit fasta på under året. Med hopp om att räntetoppen är nådd och att inflationen börjar nå rimliga nivåer investerade aktiva sparare med högre risk”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

Störst insättningar hade globalfonder, med 78 miljarder netto, och därefter Sverigefonder, med ett nettoinflöde på 28 miljarder.

Spararna valde indexfonder

Vidare noterade indexfonder fortsatt mycket stora nettoinsättningar på 109 miljarder kronor. Aktivt förvaltade fonder hade samtidigt hade nettouttag på 9 miljarder. Fondbolagens förening noterar att andelen indexfonder av den samlade aktiefondförmögenheten har ökat från 6% 2010 till närmare 22% vid utgången av 2023.

LÄS MER: Finansbranschens fem värsta skitprodukter

LÄS MER: Många skillnader mellan globalfonderna

Dela med dig