Aktiespararna
Annons

Unik verkningsmekanism mot KOL öppnar bredare marknad för Arcede Pharma

23 augusti 20234 min lästid
Detta är en annons från Arcede Pharma.
Med en unik dubbelverkande mekanism utvecklar Arcede Pharma sin kandidat RCD405 mot KOL och svår astma där behovet av nya läkemedel är stort. Kandidaten har i prekliniska tester visat lovande resultat med muskelrelaxerande och antiinflammatoriska egenskaper och därmed potential för både preventiv och symptomlindrande behandling. För detta saknas godkända preparat idag, vilket skapar en enorm marknadspotential för Arcede.

Arcede Pharma grundades 2022 som en avknoppning från Respiratorius för att ta projekten inom andningssjukdomar vidare, främst ett projekt inriktat på kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och svår astma. Just nu befinner sig bolaget i det avslutande prekliniska stadiet av utvecklingen av sin kandidat RCD405, där toxikologiska studier görs för att säkerställa kandidatens säkerhetsprofil.

Kandidatens molekyl har en dubbelverkande effekt som både är muskelrelaxerande (då en KOL-patients luftvägar drar ihop sig) samtidigt som molekylen är antiinflammatorisk, vilket är den underliggande orsaken till att KOL utvecklas från första början. Detta innebär att Arcedes RCD405 potentiellt kan användas i ett betydligt tidigare skede av sjukdomen, vilket breddar marknaden, och därmed den potentiella intjäningen för Arcede. Samtidigt kan det också bidra till att patienter i mindre utsträckning drabbas av så kallade skov som ofta leder till akuta sjukhusinläggningar.

Även om vi såklart är i ett tidigt skede så är vi väldigt optimistiska gällande resultaten på den data vi hittills fått fram från våra genomförda studier. Vi är övertygade om att fler patienter kommer få bättre behandling, som dessutom kan sättas in i ett tidigare skede under sjukdomsförloppet, säger Mia Lundblad, vd på Arcede Pharma.

KOL är den tredje vanligaste dödsorsaken i världen idag. En vanlig missuppfattning är att sjukdomen bara drabbar personer som röker men faktum är att ungefär en femtedel av alla som drabbas aldrig har rökt.

Marknaden för läkemedel mot respiratoriska sjukdomar omsatte under 2021 ca 80 miljarder USD, där läkemedel mot KOL och svår astma utgjorde ungefär hälften av den summan. Tack vare RCD405:s unika verkningsmekanism, hoppas Arcede på att kunna adressera en betydligt större del av marknaden, då den inte bara är symptomlindrande, vilket i princip alla nuvarande godkända preparat är.

Det forskas mycket inom området, men de nya preparat som blivit godkända de senaste åren har i stor utsträckning varit variationer på redan tillgängliga substanser med samma typ av effekt, det vill säga främst symtomlindrande. Läkemedel med en ny och unik verkningsmekanism har möjlighet att göra stor skillnad för väldigt många människor.

Arcede Pharma annonserade nyligen en företrädesemission på 13,2 MSEK där merparten av likviden kommer användas för produktion och formulering av RCD405.

Vår plan framåt är nu att kunna presentera data från den sista toxikologiska studien senare i höst, sen ska själva läkemedlet tillverkas, blandas medhjälpämnen samt fyllas i inhalatorer från Iconovo Ytterligare någon preklinisk studie kommer att behöva genomföras för att säkerställa rätt dos för studier i människa. Pengar är alltid en avgörande fråga när det handlar om hur snabbt saker kan genomföras, men vårt mål är att vara igång med kliniska tester i slutet på 2024 eller början på 2025, säger Mia Lundblad.


FAKTARUTA FÖRETRÄDESEMISSION

Teckningsperiod: 24 augusti 2023 - 8 september 2023

Lista: Spotlight

Emissionsbelopp: 13,15 Mkr

Teckningskurs: 0,09 kr per unit och aktie

Avstämningsdag: 22 augusti 2023

Värdering: 0,53 Mkr pre-money

Villkor: Varje befintlig aktie ger tjugofem (25) uniträtter. En (1) uniträtt ger rätt att teckna en (1) unit. Varje Unit består av en (1) aktie och en (1) teckningsoption serie TO 1.


Länk till företrädesemissionen


Symptom på KOL

Dela med dig