Aktiespararna
Annons

Potential att förbättra överlevnaden i cancer

12 januari 20245 min lästid
Varje år insjuknar fler än en miljon människor runt om i världen i tjocktarmscancer och omkring 90 procent av alla cancerrelaterade dödsfall beror på metastaser. Tidiga insatser mot primärtumören i form av kirurgi och cellgifter räddar många liv, men risken för att cancerceller ändå överlever, förökar sig och sprids till frisk vävnad är stor. WntResearch utvecklar Foxy-5, en ny typ av behandling vars syfte är att motverka spridning av tumörceller och på så vis ha potential att kunna förbättra överlevnaden i cancer.

Det kroppsegna proteinet WNT5A spelar en nyckelroll för att hämma tillväxten av cancerceller, förhindra att de frigör sig från primärtumören samt minska deras förmåga att invadera frisk vävnad och nå andra delar av kroppen. Cancertumörers uttryck av WNT5A varierar, och vetenskapliga studier visar att patienter som drabbas av tjocktarmstumörer med låga nivåer av proteinet har en betydligt högre risk att avlida i sjukdomen.

WntResearchs läkemedelskandidat Foxy-5 imiterar det kroppsegna proteinets förmåga att hämma rörelse och invasion av cancerceller genom att förhindra att de lossnar från primärtumören och därmed minska deras förmåga att invadera frisk vävnad.

Största framsteget i bolagets historia

WntResearch har framgångsrikt genererat både prekliniska och kliniska data som pekar på att läkemedelskandidaten Foxy-5 har potential att utvecklas till en helt ny typ av cancerbehandling utan besvärande biverkningar. I augusti 2022 genererade bolagets pågående kliniska fas 2-studie NeoFox positiva ad hoc-observationer som är det hittills största framsteget i bolagets historia. Ad hoc-observationerna indikerar att Foxy-5 har en tumörhämmande effekt redan efter tre veckors behandling. Detta innebär att Foxy-5 skulle kunna motverka cancercellernas möjlighet att sprida sig och invadera frisk vävnad, men också potentiellt eliminera cancerceller. Nu fortsätter den kliniska studien med målsättningen att bekräfta dessa lovande forskningsfynd.

NeoFox drivs som en öppen studie som genererar data successivt under studiens gång. Bolaget har beslutat att göra en första utvärdering av behandlingseffekten när studien uppnått en relevant datavolym, i detta fall efter att 20 patienter inkluderats och genomgått behandling i Foxy-5-gruppen respektive 20 patienter i kontrollgruppen. Resultat från studien förväntas bli tillgängliga under 2025.

Ad hoc-observationerna från NeoFox-studien har redan rönt ett stort intresse inom den internationella läkemedelsbranschen. Positiva resultat från den pågående proof of concept-studien skulle ytterligare öka möjligheterna för WntResearch att teckna samarbetsavtal med ett eller flera större läkemedelsbolag, som kan finansiera och driva den avslutande delen av utvecklingen och en potentiell kommersialisering av ett färdigt läkemedel. Denna strategi reducerar WntResearchs kapitalbehov kraftigt och kan generera betydande intäktsströmmar till bolaget långt före ett potentiellt marknadsgodkännande av Foxy-5.

Potentiella möjligheter inom fler cancerformer

På längre sikt finns möjlighet att utvärdera Foxy-5 i fler patientgrupper inom tjocktarmscancer, inklusive patienter med metastaser. Dessutom finns det andra cancerindikationer där Foxy-5 har visat sig kunna förebygga metastasering i prekliniska studier, bland annat prostata- och bröstcancer – två tumörsjukdomar som tillsammans drabbar drygt tre gånger så många patienter som tjocktarmscancer. Det finns flera cancertyper där proteinet WNT5A anses spela en nyckelroll för att hämma tillväxten av cancerceller, förhindra att de frigör sig från primärtumören samt minska deras förmåga att invadera frisk vävnad och nå andra delar av kroppen.

Ett exempel på en cancerform som skulle lämpa sig för behandling med Foxy-5 belyses i en publicerad vetenskaplig artikel från en akademisk forskargrupp i Brasilien. Artikeln beskriver positiva effekter av läkemedelskandidaten i en preklinisk sjukdomsmodell för akut myeloisk leukemi – en allvarlig form av blodcancer. WntResearch har inlett ett samarbete med en internationellt framstående forskargrupp vid Institute for Molecular Medicine Finland (FIMM) för att generera ytterligare data inom området.

Emission med företrädesrätt för befintliga ägare.

WntResearch genomför nu en företrädesemission. Kapitaltillskottet ska finansiera fas 2-studien NeoFox med slutresultat år 2025. Finansieringen används även för regulatoriskt arbete, utvärdering av nya cancerbehandlingar och fördjupade dialoger med kommersiella partners och intressenter.

Förutsatt att Företrädesemissionen fulltecknas tillförs Bolaget initialt cirka 56 MSEK före emissionskostnader, vilka förväntas uppgå till cirka 9 MSEK. Nettolikviden från Företrädesemissonen uppgår således till cirka 47 MSEK.


Sammanfattning av Företrädesemissionen

Villkor: Rätt att teckna units ska med företrädesrätt tillkomma de som på avstämningsdagen den 11 januari 2024 är registrerade som aktieägare i bolaget, varvid innehav av en (1) aktie berättigar till en (1) uniträtt och två (2) uniträtter berättigar till teckning av en (1) unit bestående av fyra (4) aktier, en (1) teckningsoption serie TO 7 och en (1) teckningsoption serie TO 8.

Teckningskurs: 0,28 SEK per unit, motsvarande en teckningskurs om 0,07 SEK per aktie.

Teckningsperiod: 15 januari 2024 – 29 januari 2024.

Handel med uniträtter på Spotlight Stock Market: 15 januari 2024 – 24 januari 2024.


Läs mer och ta del av investeringserbjudandet här!

Dela med dig