Aktiespararna

Uppköp ger nya lyft

7 januari 20216 min lästid
Korta portföljen.
Korta Portföljen med Christoffer är tillbaka. 2021 har börjat starkt och försprånget mot index ökar. Analytikern ser ljust på tillvaron (vecka 1).

Allmän reflektion

2021.

Det tar ett tag att vänja sig vid den siffran.

Allt känns möjligt i början av ett nytt år. Nyårslöften duggar tätt.

Efter ett märkligt 2020 sätter fantasin gränsen för våra drömmar. På börsen är optimismen tydlig och förhoppningen är att 2021 blir ännu ett bra år.

Tidig julklapp

För Korta Portföljens del avslutades 2020 mycket starkt. Dagen efter fjolårets sista inlägg, den 18 december, kom den amerikanska färgjätten PPG med ett offentligt uppköpserbjudande på det nyinköpta finska innehavet Tikkurila.

Undertecknad kommenterade budet samma dag. Läs den artikeln här:

”Bud på Tikkurila: Amerikaner ser stora värden i färgbolaget”

Uppköpspremien var imponerande 66 procent i ursprungsbudet.

Tajmingen på inköpet av Tikkurila – som gjordes den 10 december, en vecka innan – blev den bästa någonsin i Korta Portföljens historia.

Budstrid i Tikkurila

Sedan dess har en budstrid blossat upp.

Tidigare i veckan meddelade PPG att man höjer det tidigare erbjudandet med ytterligare 15 procent till den nya nivån 27,75 euro per aktie.

Marknaden tar höjd för ett eventuellt motbud och aktien handlas i skrivande stund cirka 1 euro högre än det nya PPG-budet, runt 28,80 euro.

Aktier för motsvarande 44 miljoner euro har än så länge bytt händer i en hektisk handelsdag i Tikkurila-aktien idag.

Dags att sälja? Avkastningen på placeringen kan än så länge summeras till 103 procent på en månad. Ett konkurrerande motbud kan dock inte uteslutas och Korta Portföljen avvaktar med att trycka på säljknappen lite till.

Den ursprungliga riktkursen - på 18 euro - är förstås redan infriad. Denna justeras upp till 28 euro. Jag återkommer i frågan kommande veckor.

Andra vinnare

I portföljen finns fler vinnare. En av de starkast lysande stjärnorna är Eolus Vind. Aktien har kommenterats flitigt i Korta Portföljen under hösten.

Rörelserna är stora i vindkraftsaktien och – som jag konstaterade för några veckor sedan – är aktien inget för den nervsvage. Riktkursen i Eolus har uppjusterats hela tre gånger. Aktien fortsätter att bryta nya rekordnivåer.

Denna gång justeras riktkursen upp till 315 kronor. Däremot läggs en stop-loss på 245 kronor. Investeringstesen har redan infriats, men vidare potential finns.

Att handla kortsiktigt i en parabolisk aktie i en euforisk tid kräver riskhantering. Flockpsykologin råder. Inflödet till ESG-aktierna har accelererats i början på året och hållbarhetstemat är hetare än någonsin tidigare.

Eolus Vind är en förvaltarfavorit under uppsegling. För Korta Portföljens del har pengarna dubblats i Eolus sedan inköpet i slutet på september 2020.

Nätbanken i mål

Ett annat innehav som vaknat till liv är Avanza. Nätbanken gynnas av den exceptionellt starka börsmiljön och fler har fått upp ögonen för caset.

Det tog ett tag innan nätbanken kom igång, men nu är aktien på god väg på sin resa. Tålamodet var rätt ingrediens i det här fallet.

Den tidigare riktkursen på 210 kronor har passerats. Aktien handlas i skrivande stund runt 240 kronor. Konkurrenten Nordnet har fått en stark start på sin börscomeback. Undertecknad står fast vid att Avanza är det bättre caset.

Rekordnivå

Korta Portföljen är inne i sin bästa tid någonsin.

Sammanvägt uppgår totalavkastningen till 47 procent sedan återstarten för 5 månader sedan. Det är omkring 36 procent bättre än jämförelseindex (OMXSGI) som avancerat nära 12 procent under samma tidsperiod.

De senaste veckorna har varit fantastiska och jag tackar ödmjukast för alla trevliga mail och telefonsamtal från er följare. Jag uppskattar verkligen ert engagemang.

Det blir självklart inte rätt alla gånger, men min förhoppning är att det även fortsättningsvis blir fler rätt än fel under 2021. Se tipsen i Korta Portföljen som inspiration och kom ihåg att alltid göra er egen bedömning.

Vi alla äger vår egen framgång. Och motgång.

Er Tillgivne,
Christoffer

Inga förändringar genomförs denna vecka.

Portföljen i sin helhet finner ni nedan


Utveckling sedan återstarten den 13 augusti 2020

Kassan har åter arbetats ned från 100 procent vid starten till omkring 0 procent


Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

All handel sker på egen risk. Gör alltid din egen analys innan köp- respektive säljbeslut fattas.

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig