Aktiespararna

Banken: Två utdelningsaktier sticker ut

Av Jessika Bouveng
26 mars 20242 min lästid
Handelsbanken höjer Danske Bank till outperform på lång sikt.
Handelsbanken har under tisdagen tittat närmare på de nordiska storbankerna som också agerar stadiga utdelningsaktier och likt obligationer kan ge en relativt förutsägbar direktavkastning.

Handelsbanken skriver i sin analys att i en marknad där centralbankerna börjar sänka styrräntorna kan möjligheterna till en hög direktavkastning bli viktigare för aktiernas attraktionskraft än vad de är idag.

“Den vinst som genereras är viktig då utdelningen ofta anges som andel av resultatet, men än viktigare är bankernas balansräkningar och det överskottskapital som finns.” skriver banken i sin analys.

Två aktier som sticker ut

När det kommer till överskottskapital är det två aktier som sticker ut enligt Handelsbanken och som har möjlighet att ge stora utdelningar under flera år - Nordea och Danske Bank.

“Nordea gynnas av mindre hårda europeiska kapitalkrav än sina nordiska konkurrenter och får därmed en fördel när det kommer till utdelningar. Danske Bank skiljer sig ur mängden med en kapitalbuffert som uppgår till cirka 3 miljarder euro, motsvarande 13 procent av bankens marknadsvärde” skriver banken och fortsätter:

“Teoretiskt skulle Danske Bank kunna ge årliga utdelningar motsvarande 15 procent direktavkastning, men i våra prognoser räknar vi ”bara” med 8 procent.”

Höjer rekommendationen för Danske

Bankens rekommendation för Nordea är sen en tid tillbaka köp på kort sikt och market perform på lång sikt. Handelsbanken väljer idag att höja sin rekommendation för Danske Bank på lång sikt till outperform. På kort sikt behåller men rekommendationen köp.

LÄS MER: Kepler höjer fastighetsaktien till köp

LÄS MER: Storbankerna: Så agerar Riksbanken på onsdag

Dela med dig