Aktiespararna

Utdelningsaktierna att köpa 2024 före vårens utdelningar

Av Redaktion
23 februari 20243 min lästid
Vår analytiker Robert Andersson pekar ut tre favoriter bland utdelningsaktierna - som kan vara bra att plocka in i portföljen före vårens utdelningar. Det och mycket mer får ni ta del av i senaste avsnittet av Aktiepodden.

I veckans avsnitt av Aktiepodden går Aktiespararnas analytiker Robert Andersson igenom tre utdelningsaktier som han tror på för 2024; Handelsbanken, Thule och VBG. Det är också tre bolag som finns med i förbundets portföljer hos Aktiespararna.

”Det bästa med utdelningar och utdelningsportföljer är att de synliggör ränta-på-ränta-effekten så tydligt”, säger Robert Andersson, men säger även:

”Det är kanon, samtidigt som utdelning bara är en transaktion mellan två konton.”

Handelsbanken

Först ut bland utdelningsaktierna är storbanken Handelsbanken. Här ligger direktavkastningen på 8,2%, säger Robert Andersson. De har också smällt till med en väldigt hög utdelning över förväntan vilket fick kursen att gå som ett skott.

”Jag är lite halvpositivt inställd till bank, samtidigt som att casha hem 8% per år behöver ju inte vara fel”, säger Robert Andersson.

LÄS MER: Vi satte nyligen köp på Handelsbanken i vår analys - den enda av storbankerna som får köpstämpel

Thule

Thule är ett spännande bolag, menar Robert Andersson. Här ligger direktavkastningen på 3,4%. Bolaget hade starka år under pandemin, men sedan har det varit tyngre. Robert Andersson menar dock att det inte går att komma ifrån att bolaget har bevistat sig ha världsklass-nischprodukter inom vissa segment.

”Jag tror absolut att Thule från de här nivåerna kan växa vidare”, säger han och pekar på Thule varken är jättebilligt eller jättedyrt samtidigt som de har en stark balansräkning.

”Ett intressant utdelningscase - tjänar bra med pengar kort och gott”, avlutar han.

VBG

”Herregud vilket år VBG har bakom sig. Ett riktigt kanonår”, inleder Robert Andersson om industrikoncernen VBG.

Bolagets senaste rapport visade också på starka siffror och de håller upp marginalen. Samtidigt steg vinsten per aktie för helåret från 14,73 året innan till 22,74. De har också höjt utdelningen ganska mycket, påpekar han.

LÄS MER: VBG:s vd om framtidsplanerna för bolaget

Han sammanfattar de tre olika utdelningsaktierna med att det handlar om tre olika segment.

”Först har vi storbanken med hög direktavkastning men kanske lite fallande vinster. Sedan har vi Thule någonstans däremellan, ett moget bolag men som ändå växer på och så har man småbolaget VBG som växer så det knakar förhoppningsvis även i framtiden”, avslutar han.

LÄS MER: Analytikern pekar ut två utdelningsaktier med potential 2024

LÄS MER: Vårens utdelningar är klara - här är de som delar ut mycket pengar

Dela med dig