Aktiespararna

Utdelningsmaskinen är den mest köpta aktien

30 december 20223 min lästid
Guld glitter landar på en yta.

Hur agerade småsparararna på börsen i december? Nedan följer en sammanställning av nätmäklarnas kunders mest sålda och köpta aktier under årets sista månad.

Nätmäklaren Avanza Banks kunder gjorde mindre antal affärer i december jämfört med såväl fjolåret som i november.

Antalet affärer per dag sjönk med 32 procent i årstakt och 20 procent i månadstakt under december. Totalt uppgick transaktionerna till 182 900 i snitt per dag.

Köp har skett i utdelningsaktier. Försäljning har skett av aktier som gått svagt under året.

”Nu är det äntligen dags att förpassa 2022 till historieböckerna. Ett år som bjudit på en regelrätt börskrasch i kölvattnet av krig, kraftigt stigande inflation och ett epokskifte inom global penningpolitik där vi snabbt lämnat eran med nollränta”, uppger sparekonomen Nicklas Andersson i en kommentar och fortsätter.

"Detta till trots står breda börsen nu 16 procent högre än årslägsta som noterades i oktober, den mytomspunna månad där många nedgångar bottnat ur. Vi ser för helåret ut att gå i mål med en nedgång på 22 procent.”

Nätmäklaren Nordnets kunder köpte investmentbolag och utdelningsaktier under december.

"Defensivt, utdelningar och investmentbolag lockar, men även Tesla", säger Frida Bratt,
sparekonom på Nordnet, i en kommentar.

Operatörerna, som ger utdelning och anses relativt konjunkturokänsliga, var också aktier som spararna köpte under julmånaden.

"Tele2 och Telia är aktier som spararna köper på grund av utdelningen, och inte så mycket annat. När vi efter senhöstens uppgångar haft ett lite skakigare läge på börsen ses utdelningsaktier som ett stabilare val med en typ av inbyggd krockkudde i utdelningen", säger Frida Bratt.

Castellum, som höjt sin utdelning under många år, är inte längre med i köptoppen.

"Castellum har varit en given aktie för den som jagar utdelningar och därför ständigt legat i
köptoppen under 2022, men efter att utdelningen ställdes in efter utdelningshöjningar 24 år i rad
finns den inte längre med. I stället slår sig ett annat ”utdelningscase” i den generellt sett pressade fastighetssektorn in på köplistan; Cibus Nordic Real Estate", konstaterar Frida Bratt.

Kambi var den aktie som såldes mest under december följt av kycklingspecialisten Scandi Standard.

Dela med dig