Aktiespararna

Verkstadsjättar spår dystert 2024 - ser dock vändning redan nästa år

Av Finwire/Redaktionen
17 maj 20241 min lästid
Majoriteten av Sveriges största verkstadsbolag förväntar sig en minskad orderingång och negativ omsättningsutveckling under 2024.
Majoriteten av Sveriges största verkstadsbolag, motsvarande 51 procent, förväntar sig en minskad orderingång och negativ omsättningsutveckling under 2024. Därutöver tror sju av tio bolag på en oförändrad eller nedåtgående rörelsemarginal under året.

Det framgår av undersökningen Verkstadsrapporten från konsult- och rådgivningsbolaget Triathlon Group, enligt Dagens industri.

Från undersökningen framgår det också att vartannat bolag planerar att dra ner på personalstyrkan i år.

”Det är ett tydligt negativt trendbrott och som orsakats bland annat av svag konjunktur med sänkt efterfrågan och orderingång inte minst i Europa, där Tyskland och flera andra viktiga exportmarknader just nu utvecklas svagare än tidigare”, säger Fredrik Wadsten, vd på Triathlon.

Nästa år vänder det

Samtidigt väntas den dystra utvecklingen bli kortlivad, och redan nästa år vänder det upp. Fler än nio av tio bolag räknar med att orderingången stiger under 2025.

“Sannolikt är det bland annat signalerna om att perioden med historiskt snabba räntehöjningar är över och förväntningar om att kommande räntesänkningar och stabilisering i ekonomin kan bidra till förhoppningar om stigande omsättning och ökade orderingångar”, säger Fredrik Wadsten.

Undersökningen är gjord med Sveriges 100 största industribolag.

LÄS MER: Två favoritaktier från kapitalförvaltaren - "Givet i en svensk portfölj"

LÄS MER: Här är storbankens småbolagsfavoriter

Marknadsnyheter

Dela med dig