Aktiespararna

"Viaplays styrelse bör utreda möjligheterna för en process"

Av Elin Hanspers
14 maj 20241 min lästid
Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.
Viaplays tidigare vd nekas ansvarsfrihet. Nordea Fonder vill att styrelsen bedriver skadeståndsprocess - något som välkomnas av Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.

Viaplays bolagsstämma röstade på tisdagsförmiddagen för att inte bevilja Viaplays tidigare vd Anders Jensen ansvarsfrihet. Det rapporterar Dagens industri. Röstningen utföll med 54,99% röster emot och 45,01% för.

Samtidigt beviljades samtliga styrelsemedlemmar, inklusive Anders Borg, ansvarsfrihet.

"Välkommet med en så offensiv institution"

Nordea Fonders representant sade på stämman att styrelsen borde bedriva skadeståndsprocess gentemot Anders Jensen. Nordea Fonder är tredje största ägare i Viaplay.

"Väldigt ovanligt, men också välkommet, att se en institution så offensiv som Nordea var idag. Aktiespararna har tidigare sökt stöd hos institutioner för rättsprocesser mot företrädare för bolag, till exempel Swedbank, utan resultat. Nu driver istället en institution på för detta", säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton, och fortsätter:

"Styrelsen bör nu nogsamt utreda möjligheterna för en process. Nordea är en storägare i Viaplay och därmed troligen någon som styrelsen lyssnar på. I och med att Nordea själva kontrollerar över 10% av bolaget så kan de också på egen hand, ifall styrelsen inte agerar, inleda en process å bolagets vägnar."

LÄS MER: Viaplay på ny bottennivå efter rapport - Kepler sänker riktkurs

LÄS MER: Analytikern: ”Man kan undra varför det dröjde så länge”

Dela med dig