Vice riksbankschefen: Sjunkande inflation men risker för bakslag består
”Risken för att inflationen ska bita sig fast på för hög nivå har minskat de senaste månaderna. Som vi kommunicerade vid vårt senaste penningpolitiska möte ska penningpolitiken inte vara mer åtstramande än nödvändigt. Men vi måste ha beredskap för att det kan komma bakslag”, säger Anna Breman.
Risker som kan få inflationen att stiga igen är exempelvis geopolitiska spänningar, en svag krona och en osäkerhet kring företagnes prissättningsbeteende, menar hon.
Inflationen i linje med Riksbankens prognoser
Angående månadens inflationsutfall säger hon att det var i linje med Riksbankens prognos och att den stigande KPIF-inflationen har att göra med volatila energipriser.
”Den underliggande inflationen fortsatte att sjunka. Helhetsbilden är att inflationen är på väg ner, och det är viktigt att det fortsätter så att inflationen blir varaktigt låg och stabil”, säger hon.
Riksbankens prognos är att aktiviteten i svenska ekonomin gradvis ökar mot slutet av året i takt med att inflationen har sjunkit och hushållens inkomster ökat.
Nästa räntebeslut kommer den 27 mars.
”Inför vårt beslut kommer det att komma mer information som kan påverka konjunktur- och inflationsutsikterna och vi återkommer då med en samlad bedömning om vad som är en lämplig penningpolitik för att inflationen varaktigt ska stabiliseras på en låg nivå”, säger Anna Breman.
LÄS MER: Inflationen högre än väntat - men flera spår ändå räntesänkning i maj
LÄS MER: Svenskarna har mindre pengar att röra sig med – här drabbas hushållen mest