Aktiespararna

Vice riksbankschefen: Måste vara beredda på bakslag gällande inflationen

Av Elin Hanspers
17 januari 20242 min lästid
I ett tal på bostadsseminariet Bopol Live i Stockholm pratade vice riksbankschef Anna Breman om inflationsutvecklingen och räntan.

Anna Breman sade under sitt tal under onsdagen att Riksbankens räntehöjningar har effekt och att inflationen sjunker ungefär på det sätt som Riksbanken sett framför sig. Prognosen är att aktiviteten i svensk ekonomi mot slutet av året gradvis ökar när inflationen fallit tillbaka och hushållens inkomster ökar.

”KPIF-inflationen är nu drygt 2%. Det är en bred nedgång men att inflationen sjönk så mycket i december berodde främst på att elpriserna var lägre än i fjol. Bortsett från energipriserna är inflationen fortsatt relativ hög, drygt 5 procent i årstakt. Men de senaste utfallen pekar ändå på att utvecklingen går åt rätt håll och att räntan troligen inte behöver höjas ytterligare”, sade hon.

Behöver bedöma riskerna

Samtidigt menade hon att framtiden är oviss och att inflationen inte bara ska ner till målet, utan även vara långsiktigt låg och stabil.

Utsikterna för det är goda. Men flera faktorer kan påverka utvecklingen – inte minst företagens prissättningsbeteende, växelkursen och den geopolitiska utvecklingen. Inför vårt nästa penningpolitiska möte den 31 januari behöver vi fortsatt bevaka utvecklingen, bedöma olika risker och ha beredskap att anpassa penningpolitiken om inflationstrycket väntas bli högre eller lägre”, sade Breman.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig