Aktiespararna

Lista: Första kvartalets kursraketer

Av Jessika Bouveng
3 april 20242 min lästid
Traton bäst i klassen medan Intrum är årets solklara förlorare.
Det råder sprida skurar bland aktierna på Stockholmsbörsen. Här är aktierna som presterat bäst och sämst i år.

Under det första kvartalet för 2024 har investerare fått njuta av sprakande siffror på börsen. Svenska aktier har sedan årsskiftet stigit med dryga 7% och flera experter tror att året kommer att sluta på högre nivåer.

Traton bäst på börsen

Bland vinnarna på börsen hittills under 2024 finner vi bland annat lastbilsjätten Traton. Aktien har klättrat mest på börsen i år med dryga 63%.

I början av mars fick aktien höjd riktkurs av Deutsche bank som såg en uppsida på hela 75%. Den senaste rapporten var stark och guidningen var överraskande positiv.

På en andra plats hamnar SAAB. Att en försvarsjätte i rådande geopolitiska läge fortsätter att klättra är inget som förvånar. För några veckor sedan klev dessutom Sverige in i Nato - något som bland annat Bank of America menar stärkte aktien ytterligare.

Intrum i särklass sämst

Högst upp på förlorarlistan hamnar inkassoföretaget Intrum - ett bolag det stormat kring ordentligt det senaste. Aktien har fått en rad säljstämplar och S&P har sänkt sitt kreditbetyg för bolaget. Intrum tyngs av stora problem, bland annat stora skulder, och aktien har i år handlats ned hela 61%.

Silvermedaljen bland förlorarna tar Storskogen hem vars skuldsättning också oroat investerare. Rapporten för det fjärde kvartalet var en riktig besvikelse för marknaden och aktien är ned 31% i år. Sedan noteringen i slutet på 2021 är aktien ned 88%.

Vinnare på börsen 2024:

Traton +63
SAAB B +55
Lundin Mining Corporation +40
Addnode +38
Mycronic +38
Hemnet Group +37
Kindred +36
Biotage +35
Arjo +32
New Wave +29

Förlorare på börsen 2024:

Intrum -61%
Storskogen -34%
Sinch -27%
Nibe -26%
BioArctic -22%
SBB -14%
Atrium Ljungberg -10%
Electrolux B -10%
Sweco A -9%
Sweco B -9%

LÄS MER: Här såg miljonärerna köpläge i mars

LÄS MER: Aktierna att köpa efter första räntesänkningen

Dela med dig