Aktiespararna

Här såg miljonärerna köpläge i mars

Av Elin Hanspers
3 april 20244 min lästid
Private Banking-kunderna har bland annat lockats av bankaktier i mars.
Avanza har sammanställt hur nätbankens Private Banking-kunder agerade i mars - här är de aktier som köptes och såldes mest.

Stockholmsbörsen ångade på i mars, med kommande räntesänkningar i fokus. Såväl Fed som Riksbanken lät räntan ligga, men Fed guidade för tre räntesänkningar under året och Riksbanken öppnade dörren för en sänkning i maj eller juni.

Vilka aktier har då lockat miljonärerna under månaden? Den mest nettoköpta aktien bland Avanzas private banking-kunder var Karnell Group, som noterades den 27 mars och såg en uppgång på 50% under första handelsdagen.

”Då denna IPO blev lyckad är frågan om detta är startskottet för fler börsnoteringar under året”, skriver Avanza.

På en andraplats på köplistan kommer Handelsbanken, följd av Saab.

”En aktie med fortsatt stark börsutveckling är SAAB där order fortsätter komma in i hög takt. 25/3 fick man bland annat en order från Natos inköpsorganisation på granatgeväret Carl-Gustaf om 700 MSEK. Aktien stänger månaden upp 16,61% och är på 3 år upp cirka 300%”, skriver Avanza.

Utöver Handelsbanken tar sig även SEB och Swedbank in på köplistan. Avanza noterar att de historiskt höga utdelningarna avskiljts från dessa banker under månaden.

Kindred toppar säljlistan

På motsatt sida är Kindred den mest nettosålda aktien. Där ligger ett bud om 130 kronor per aktie som löper ut i november. Att aktien handlas runt 124 kronor innebär att många lockats att sälja för att investera pengarna annorstädes.

På en andraplats på säljlistan kommer Neobo Fastigheter följd av Intrum som det stormat en hel del kring under månaden.

"För att summera månaden någorlunda kortfattat föll aktien handlöst till en början efter sänkningar från olika ratinginstitut, nedjusterade riktkurser och en stor oro i obligationsmarknaden. Detta för att sedan återhämta stora delar av fallet efter stora insynsköp på låga kursnivåer. Vi lär få anledning att återkomma till bolaget framöver”, skriver Avanza.

Vidare noteras att New Wave intar sjätteplatsen på listan.

”En uppmärksammad insynsförsäljning skedde i början av mars i New Wave där grundare och VD Torsten Jansson sålde aktier för 110 MSEK vilket motsvarade 2,2% av hans ägande i bolaget. Det som gjorde detta speciellt var att pengarna samt utdelningen som Torsten får under våren ska gå till att finansiera en multisportshall i det lilla samhället Kosta med drygt 800 invånare som Torsten har koppling till. Aktien har gått utvecklats starkt tidigare under året men handlats sidledes i mars”, skriver Avanza.

Fonderna som lockade mest

Vad gäller de mest populära fonderna under månaden toppar globalfonder. Avanza noterar att fonder med fokus på USA tappar private banking-kundernas intresse medan branschfonder blir allt mer populära.

De tär fortsatt energifonder av olika slag som toppar säljsidan. Vidare har Kinafonder bytts ut mot Östeuropa och Turkiet.

Mest köpta aktierna

 1. Karnell Group
 2. Handelsbanken A
 3. SAAB B
 4. Novo Nordisk
 5. SEB A
 6. TRATON
 7. Cibus Nordic Real Estate
 8. Swedbank A
 9. Kitron
 10. Bravida

Mest sålda aktierna

 1. Kindred Group
 2. Neobo Fastigheter
 3. Intrum
 4. Nordic Waterproofing
 5. Pandora
 6. New Wave B
 7. Millicom Int. Cellular SDB
 8. Sinch
 9. SBB B
 10. Kinnevik B

LÄS MER: Här är månadens mest köpta och sålda aktier

LÄS MER: Sverigefonder lockar spararna


Dela med dig