Aktiespararna

Volvo Cars delar ut aktier i Polestar för miljarder

Av Eric Emanuelsson
23 februari 20243 min lästid
Volvo Cars med vd:n Jim Rowan i spetsen har lämnat som förslag till stämman att dela ut över 60% av innehavet i Polestar till Volvo Cars aktieägare.
Volvo Cars gör nu det som man hintade om i Q4-rapporten. Bolaget, med vd:n Jim Rowan i spetsen, har beslutat att dela ut 62,7% av aktierna som de äger i Polestar till Volvo Cars aktieägare. Volvo Cars har redan meddelat att man slutat finansiera elbilsföretaget. Förslaget måste få godkänt på bolagsstämman den 16 mars.

Beskedet om att Volvo Cars slutar finansiera sorgebarnet Polestar samtidigt som man utvärderade hur man skulle göra med sitt innehav framåt, fick Volvo Cars-aktien att rusa efter Q4-rapporten.

Tidigt under fredagsmorgonen så meddelar Volvo Cars vd, via ett pressmeddelande, att man nu beslutat att dela ut 62,7% av aktierna som man äger i Polestar till Volvo Cars aktieägare.

Baserat på stängningskursen den 22 februari värderas aktierna som Volvo Cars skiftar ut till 9,5 miljarder kronor.

Volvo Cars delar ut aktier i Polestar till aktieägare

Förslaget måste röstas igenom på årsstämman senare under våren, men går det igenom innebär det att Volvo Cars bara skulle äga 18% av de totalt utstående aktierna i Polestar.

"Volvo Cars och Polestars starka operativa samarbete inom FoU, tillverkning, eftermarknad och kommersiell verksamhet kommer att fortsätta till fördel för båda bolagen och eftersom Volvo Cars har betydande samarbeten med Polestar och en finansiell relation genom det utestående konvertibellånet om 1 miljard USD, kommer Volvo Cars att ha kvar en ägarandel om 18,0 procent och därmed fortsätta att ha inflytande över Polestar", skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Bolaget skriver vidare att beslutet kommer efter den utvärdering av innehavet i Polestar som bolaget kommunicerade i samband med sin Q4-rapport och att detta är en del för att möjliggöra för Volvo Cars att fokusera resurserna på nästa fas i bolagets transformation. Det är också därför som bolaget inte längre kommer att ge ytterligare finansiering till Polestar.

Vi har köp på Volvo Cars

Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth kommenterade Volvo Cars Q4-rapport med att säga att om bolaget kan kapa linan helt med Polestar så borde aktien kunna gå ännu bättre.

Han la dock till:

"Att bara dela ut en del av innehavet är sämst för Volvo Car. Även om man då kan man sluta att stoppa in mer pengar i Polestar blir det en halvbakad lösning"

Förra veckan satte Jan Lindroth även köp på Volvo Cars i Aktiespararnas "Veckans aktie".

"Frågan blir hur Volvo Cars verksamhet värderas utan ägandet i Polestar. Svaret kan inte bli annat än väldigt lågt, om man inte har en riktigt dyster prognos för den globala fordonssektorn i allmänhet och Volvo Cars i synnerhet", skrev han bland annat och satte köp med riktkursen 50 kronor på ett års sikt.

SEB-chefen pekar ut Volvo Cars som en kommande vinnar-aktie

Före börsöppning på fredag kostar en aktie i Volvo Cars 37,45 kronor.

Även Fredrik Warg, SEB:s chef för rådgivande förvaltning, pekade ut Volvo Cars som en riktigt köpvärd aktie efter Q4-rapporten. Han sa bland annat att när vi tittar tillbaka på börsutvecklingen om ett år - så är det mycket möjligt att Volvo Cars tillhör en av de stora vinnar-aktierna.

"Aktien har studsat upp men det finns mer att hämta. På kort sikt tror jag aktien ska upp till 38-40 kronor, men på lång sikt 45-50 kronor", sa Fredrik Warg.

LÄS MER: Veckans aktie: Vi sätter köp på Volvo Cars

LÄS MER: Experten: Tre aktier att köpa och en att sälja efter Q4-rapporterna

Volvo CarAktietips

Dela med dig