Analys Fastator: Snabbväxare med rabatt
Enda investmentbolag inom fastigheter
Fastator är börsens enda investmentbolag inom fastighetssektorn. Bolaget är genom hel- och delägda bolag verksamt inom sektorer som bostäder, lager/lätt industri och logistik, handel och förvaltning. Expansionen har varit snabb och bolagets substansvärde har sedan starten 2011 ökat från 35 miljoner kronor till 1,9 miljarder. Förra höstens börsnotering och den efterföljande försäljningen av aktierna i Offentliga Hus till Samhällsbyggnadsbolaget får sägas vara ett kvitto på den snabba substanstillväxten. Det skapade också en kassa i miljardklassen som nu satsas på att växa.
Rabatt på cirka 12 procent
För de tre första kvartalen uppgick omsättningen till 174,2 miljoner kronor (153,7 samma period i fjol). Rörelseresultatet blev 262,7 miljoner kronor (189,7) och substansvärdet summerade till 1 874 miljoner kronor (1 701), vilket innebar ett substansvärde om 24,3 kronor per aktie. I skrivande stund handlas aktien runt 21,50 kronor, vilket motsvarar en substansrabatt på cirka 12 procent. Resultatet efter skatt blev 174,8 miljoner kronor, 2,21 kronor per aktie (0,91).
Ständigt nya affärer
Fastator fortsätter att växa. Under årets tre första kvartal har tillgångarna i dotter- och intressebolag ökat från 3,4 miljarder till 4,7 miljarder kronor. Efter rapportperioden har gruppen bildat ytterligare ett JV-bolag – Vrefast, inriktat på hyresbostäder i Mälardalen - tillsammans med Vrenen samt tagit över aktiemajoriteten (79 procent) i intressebolaget Företagsparken. Genom dotterbolaget Svenska Kulturskatter har Fastator förvärvat Åregården och Lindgården i Åre respektive Visby. De tidigare delägarna av Åregården tar köpeskillingen som aktier i Fastator till en teckningskurs om 26 kronor per aktie.
Att se det andra inte ser
Fastator vill genom sin roll som investmentbolag ”se det andra inte kan se.” Tillväxtpotentialen är det avgörande– inte geografiskt område eller ett visst fastighetssegment. ” När bolagen uppnått en mognadsfas omvärderas rollen men det finns ingen särskild exitstrategi. Kort sagt; det handlar ytterst om förtroende för ledningen och det gäller att ha en gedigen historik. I februari i år tog Knut Pousette över som VD för Fastator, tidigare VD för Kvalitena, och i styrelsen för Stendörren och D. Carnegie. En av hans främsta prioriteter var att genomföra ett listbyte för aktien från First North till Stockholmsbörsen. Den 16 september blev första handelsdagen för Fastator på Nasdaq Stockholm.
Vi anser att Fastator är köpvärd till en kurs på 28-32 kronor per aktie.