Aktiespararna

Duon dubblar innehavet i nedpressade aktien

13 april 20235 min lästid
Korta portföljen: Aktien på väg upp igen - vi köper ännu mer

Marknadsläget

Börsen har studsat tillbaka efter en sur avslutning på förra veckan och vi handlar återigen i den övre delen av det handelsintervall som börsen för tillfället rör sig inom.

Gårdagens inflationssiffra från USA innehöll flera ljuspunkter där bland annat hyror och priset på begagnade bilar kom ned. Till en början reagerade de finansiella marknaderna klart positivt med lägre räntor, svagare dollar och stigande börs men utvecklingen svalnade något under slutet av dagen i spåren av det protokoll som Fed släppte strax därefter. Ett protokoll ifrån deras senaste möte den 22 mars.

Det sades egentligen ingenting nytt. Fed poängterade föga förvånande att bankkrisen lindrar trycket på centralbanken att strama åt eftersom kreditmarknad och bankutlåning delvis gör jobbet åt Fed (genom stramare förhållanden). Detta är också något får anses vara diskonterat med råge eftersom räntemarknaden redan under hösten räknar med en första Fed-sänkning.

Från protokollet tar vi även med oss att flera ledamöter argumenterade för en paus i räntehöjningarna och att en ”mild recession” väntar senare i år.

Sannolikheten för en ytterligare höjning med 25 punkter vid nästa möte i maj anses dock fortsatt vara hög då inflationen alltjämt är på ”för höga” nivåer vilket skapar fortsatt incitament att behålla penningpolitiken i ett stramt läge. Men sen är det nog klart.

Som vi ser det är det primärt recessionsoron som bör tas i beaktning framåt och frågan är alltjämt hur besvärlig den kommande konjunkturnedgången kommer att bli samt hur detta kan påverka portföljens bolag. I dagsläget tycker vi att portföljinnehaven känns bra men vi är samtidigt på väg in i en oviss rapportsäsong där mycket kan hända som kan vi få oss att tänka om.

Stora rörelser och nya köp


Volvo

Under tisdagskvällen fick vi en mycket glädjande omvänd vinstvarning i vårt 6:e största innehav, AB Volvo. Lastbilstillverkaren tillkännagav preliminära siffror för det första kvartalet som var långt över analytikernas förväntningar, både vad gäller omsättning och resultat.

Mest slående blev rörelsemarginalen som väntas uppgå till 14%, att jämföra med 12% under året innan. Analytikerna hade i genomsnitt förväntat sig att marginalen istället skulle falla till 10,8%.

Detta innebar att rörelseresultatet på 18,4 miljarder blev avsevärt mycket starkare än förväntade 12,8. Bolaget rapporterar nästkommande torsdag och kommer då att dela med sig mer av anledningarna bakom den fina utvecklingen, det är dock troligt att valuta och prishöjningar har spelat en stor roll. Vi ser med tillförsikt fram emot nästa veckas rapport.

Värderingen har alltid varit låg relativt mycket annat i verkstadssektorn men i spåren av dessa siffror skulle rimligen marknaden kunna vara beredd att vilja betala högre multiplar för aktien. Det återstår att se, för visst bör nog samtidigt en konjunkturoro ligga lite som en våt filt över aktien framåt.


New Wave

New Wave är ett av portföljens minsta innehav som vi köpte in i våras efter en rapport som inte föll marknaden i smaken. Vi tyckte att marknadsreaktionen var överdriven men uppenbarligen var vi något tidiga in i aktien. Nu verkar aktien har vänt och ser intressant ut.

Bolaget säljer i huvudsak sport och profilkläder till konsument och företag. Bolaget har genomgått en transformation där man under tuffa pandemiår genomförde stora effektiviseringsåtgärder vilket har skördat frukt under det senaste året.

Under 2023 har VD Torsten Jansson guidat för något fallande marginal med anledning av ökade investeringar i bland annat produktutveckling. Vi tror att marginalen endast faller till dryga 15% och när bolaget fortsätter att växa och äta marknadsnadelar är aktien inte svår att räkna hem till p/e 10 på årets vinst. Vi väljer därför att öppna plånboken och dubbla vårt innehav.


Portföljen

Veckans affärer:

Köp New Wave - 140 st aktier till kurs 192,5 kronor.

Efter genomförda förändringar ser portföljen enligt följande:


Följ oss i Messenger för att i realtid ta del av alla affärer som vi gör i Korta portföljen och därmed kunna agera direkt.

Läs mer: "Borde köprekat aktien för länge sen"

Läs mer: EQT:s största problem - därför har aktien rasat

Fotnot: Korta portföljen är en kortsiktig aktieportfölj som drivs av Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson. Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar men också att generera överavkastning mot jämförelseindex.

Dela med dig