Hanza: Marginalexpansion i sikte
Stark organisk tillväxt & förbättrade marginaler
Kontraktstillverkaren Hanza levererade ytterligare ett robust kvartal där rörelseresultatet på 97 mkr kom in i linje med vår prognos. Operativa kostnader ökade mer än väntat men det kompenserades av en högre nettoomsättning, drivet av en robust organisk tillväxt vid 3 procent, 2,7 procentenheter över vår prognos. Hanza har levererat en sektor-stark organisk tillväxt under flera kvartal, mycket på grund av en diversifierad kundbas och leverans av större ordrar.
LYNX - flyttar fram positionen inom försvar
Vid utgången av kvartalet aviserades förvärvet av kontraktstillverkningsdelen inom Milectria. Affären stärker Hanzas position inom försvar, vilket linjerar med LYNX-programmet som aviserades under Q1. Milectria tillverkar elektriska system för bland annat militära fordon och vapensystem. Årsomsättningen från de förvärvade enheterna uppgår till ca 300 mkr. Vi tycker förvärvet är attraktivt primärt av två anledningar. 1) Milectria är ett höglönsamt bolag (ebita-marginal uppskattningsvis vid 12 procent) som stärker vår tes om långsiktiga lönsamhetsförbättringar. 2) Förvärvet i stort sett fördubblar Hanzas exponering
mot den expansiva försvarssektorn (vi uppskattar att försvar utgör ca. 9 procent av nettoomsättningen efter förvärvet). Smolket i bägaren är en ökad skuldsättning (något vi lyft oro kring tidigare). Vi uppskattar att skuldsättningen kommer stiga uppemot 3x ebitda under Q3. Det är högt men mot bakgrund av stigande vinster drivet av försäljningstillväxt och högre lönsamhet bedömer vi att skuldsättningen är hanterbar och faller tillbaka under 2026.
Ett fall framåt men kortsiktigt dämpad kurspotential
Kvartalet är återigen ett steg i rätt riktning med stigande marginaler och en robust organisk tillväxt. Vi ser fram emot bolagets nya finansiella mål som sträcker sig till 2028, och kommer presenteras under hösten. Ökade finansiella kostnader och valutamotvind gör att våra estimat för 2025 revideras ned men från och 2026 och framåt justeras vår prognos för ebita-resultatet upp kraftigt. Efter förvärvet stärks vår investeringstes rörande en långsiktigt förbättrad ebita-marginal, drivet av en förändrad produktmix och ett högre kapacitetsutnyttjande.
Aktien har dock stigit kraftigt och handlas nu till en premievärdering om ca. 15 procent. Vi räknar med att värderingsmultiplarna kommer falla tillbaka mot sitt historiska genomsnitt under kommande året, vilket gör kurspotentialen begränsad på kort sikt. Vårt motiverade värdeintervall sätts mellan 90–99 kronor (83–90).