Uppdragsanalys
Detta är en betald analys från Analysguiden på uppdrag av HANZA

Hanza: Triss i styrka

Av Analysguiden
8 maj 20253 min lästid
Kontraktstillverkaren Hanza levererade för tredje kvartalet i rad en stark rapport med förbättrade marginaler. Dessutom visar bolaget åter igen styrkan i den diversifierade kundbasen. Tillträdet av Leden Group blev klart senare än väntat samtidigt som försäljningen översteg vår prognos. Allt sammantaget fortsätter Hanza enligt plan och vårt motiverade värde justeras upp.

Stigande omsättning och resultat

För tredje kvartalet i rad rapporterade kontraktstillverkaren Hanza en stark rapport och aktien belönades med en tvåsiffrig kursuppgång. Nettoomsättningen uppgick till 1 326 mkr, vilket motsvarande en tillväxt på 6 procent jämfört med samma period föregående år. Tillväxten drevs primärt av förvärvet av Leden Group, som konsoliderades i början av Mars, varpå enbart slutet av kvartalet tillfaller Hanza-koncernen. På proformabasis uppgick nettoomsättningen till 1 535 mkr, vilket var i linje med vår prognos.

Organiskt backande nettoomsättningen med 3 procent. Det var i linje med föregående kvartal och något bättre än vår jämförelsegrupp. Osäkerheten på marknaden är stor och det är tydligt att Hanzas kunder är avvaktande. Samtidigt visar utvecklingen styrkan i Hanzas stabila och diversifierade kundbas.

Även på marginalsidan tar Hanza steg i rätt riktning. Rörelseresultatet uppgick till 86 mkr, vilket härleder en marginal på 6,5 procent, i linje med vår prognos. Kvartalet belastades av engångskostnader som uppgick till 11 mkr. Justerat för dessa uppgick marginalen till 7,3 procent. Leden Group levererade en marginal på 7,2 procent, i linje med förväntningarna.

Leden levererar – vi höjer prognoserna

Kvartalets utropstecken var i vår mening Leden Group. Nettoomsättningen i kvartalet uppgick till 320 mkr, vilket var avsevärt högre än vår prognos. Hanza uppger att utvecklingen drivs av ökade volymer inom den nyligen öppnade fabriken i Oulainen. Bolaget såg inga tecken på att engångseffekter legat bakom den starka försäljningen. Därmed justeras våra prognoser för det förvärvade bolaget upp.

Motiverat värde justeras inom intervallet 83–90 kr

För Hanza-koncernen upprepas våra prognoser i stort. I den negativa vågskålen hämmade det senare tillträdet av Leden och vikande volymer som följd av dem osäkra utsikterna kopplat till den globala handelspolitiken. Det kompenseras dock av högre prognoser för Leden Group samt leverans på större ordrar som säkrades under 2024. Totalt sett räknar vi med en organisk tillväxt på 1,6 procent för innevarande år. Vi räknar fortsatt med att Hanza succesivt stärker marginalen mot sitt finansiella mål.

Hanza står fast vid målen för 2025 men i nuläget räknar vi inte med att bolaget når hela vägen dit på organisk basis. Bolaget är däremot öppna med att nya förvärv kan tillkomma samtidigt som ökade satsningar på den tyska marknaden och nya MIG-avtal kan driva omsättningen ytterligare.

Vårt motiverade värde justeras till 83–90 kronor, vilket baseras på en kassaflödesmodell med ett avkastningskrav på 10 procent samt en framåtblickande multipelvärdering baserat på vår jämförelsegrupp av andra nordiska kontraktstillverkare.

Dela med dig

Om aktien (HANZA)

TickerHANZA
Antal aktier45 959 340
P/s-tal0,72
P/e-tal31,58
Omsättning/aktie105,55
Vinst/aktie2,42
BörslistaMid Cap
SektorTechnology
P/eget kapital2,38
Eget kapital/aktie32,2
Utdelning/aktie0,76
Direktavkastning0,99

Nyheter och analyser relaterade till HANZA

Uppdragsanalys

2025-02-18: Kontraktstillverkaren Hanza rapporterade ett bokslut över förväntan.

Uppdragsanalys

2024-12-19: Analysguiden är positiva till förvärvet och har lyft våra initiala tankar med bolagets VD Erik Stenfors.

Uppdragsanalys

2024-11-05: Hanza rapporterade ett kvartal över Analysguidens förväntan. Motiverat värde upprepas.