Aktiespararna

445-procentaren som vinner på knockout: ”Vågat satsa”

Av David Flatbacke-Karlsson
10 juli 20197 min lästid
Glöm Investor, Industrivärden och Latour. Bure Equity är överlägsen etta bland investmentbolagen på Stockholmsbörsen senaste fem åren. ”Det handlar om vårt fokus”, säger vd Henrik Blomquist.
  • Investmentbolaget Bure Equity har haft överlägset högst avkastning bland svenska investmentbolag de senaste fem åren, med en aktieuppgång på nära 450 procent.
  • Bure Equity fokuserar på långsiktiga relationer och ägande av verksamheter, med Vitrolife och Mycronic som centrala innehav i portföljen.
  • Bure planerar att göra fler investeringar och ser sektorer som hållbarhet, cybersäkerhet och medicinteknik som intressanta.

Henrik Blomquist beskriver långsiktighet som en viktig framgångsfaktor för Bure.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Aktiespararen nummer 7 2019 och har uppdaterats.

Glöm Investor, Industrivärden och Latour.
Bure Equity är överlägsen etta bland investmentbolagen på Stockholmsbörsen senaste fem åren.
– Det handlar om vårt fokus, säger vd Henrik Blomquist.

Det är ingen hemlighet att kombinationen av riskspridning och utdelning gör investmentbolag populära i många långsiktiga aktiesparares portföljer. Över tid har det sammanställda indexet över Stockholmsbörsens aktier inom sektorn krossat breda OMXSPI-index.

Flera hundra tusen svenskar äger aktier i folkkära Investor, Industrivärden, Latour och Kinnevik. Men sett över de senaste fem åren är det ett annat, betydligt mer okänt investmentbolag som har gett överlägset störst avkastning. Bure Equitys aktie är upp nära 450 procent.

– Vi är ett bolag som fokuserar på att bygga relationer. Vi tror att riktigt stora förmögenheter skapas över tid. Det går att se flera exempel på det. Vår idé är att äga verksamheter så länge som möjligt och vara med och utveckla dem om de drivs på rätt sätt, säger vd Henrik Blomquist till Aktiespararen.

LÄS OCKSÅ: Placeringar som krossat index

Koncentrerad portfölj

Bure, som är spunnet ur avvecklingen av löntagarna och såg dagens ljus för första gången 1992 och börsnoterades året efter, har förändrats mycket genom årens lopp.

Runt millenniumskiftet bestod portföljen i stor utsträckning av skolkoncernen Academedia och flera IT-konsulter. I samband med finanskrisen 2008 köpte Bure in sig i investmentbanken Carnegie och blev storägare i både Carnegie Holding, Carnegie Asset Management och Max Matthiessen.

SE ÄVEN: Så fungerar ett investmentbolag (https://www.aktiespararna.se/nyheter/sa-fungerar-ett-investmentbolag)

Nu, i mitten av 2019, är det Vitrolife och Mycronic som utgör Bures innehavsryggrad. Duon står för omkring 70 procent av portföljen.

– Två fantastiska bolag. När det ena har tappat har det andra gått upp. Det har jämnat ut sig bra (skratt).

Båda bolagen har haft imponerande kursutvecklingar. Henrik Blomquist anser att de båda ligger helt rätt i tiden.

– Mycronic har en verksamhet som är högteknologisk. Två spännande affärsområden i maskritare (som används till bildskärmar och tv-apparater och är en viktig del i produktionen av alla högupplösta bildskärmar) och elektronik som båda växer och tjänar pengar.

– Vitrolife har en 20-procentig marknadsandel och fortsätter att lägga till många nya teknologier. Deras syfte (fertilitetsbehandlingar) är också väldigt fint och aktuellt, att de hjälper föräldrar att få barn.

Vill strukturera om

Bure valde nyligen att sälja en del av respektive innehav i Mycronic och Vitrolife. Henrik Blomquist är noga att betona att det inte handlar om ett mindre förtroende eller om höga värderingar i aktierna.

– Det är ingen som helst dramatik. Jag har fått i uppdrag att växa Bure vidare och ta det till nästa nivå. Då behöver vi ha kapital för att kunna göra fler investeringar, säger Henrik Blomquist, som varit koncernchef för Bure sedan 2013.

MISSA INTE: Tipsen som lär dig analysera investmentbolag

Vad är ni intresserade av att köpa för något?

– Vi behöver nog få in fler bolag. Sedan kan vi absolut investera mer i bolagen som vi redan äger. Men då behöver vi komma upp i volym, säger Henrik Blomqvist, som efter intervjun ägde rum kommunicerat att Bure investerat i omtalade börsnykomlingen Mentice och onoterade Scandinova Systems som ingår i affärsområdet Bure Growth.

Henrik Blomquist understryker att det kan vara två helt andra nyckelspelare i Bures portfölj om fem år än Mycronic och Vitrolife.

– Det är absolut inte omöjligt.

47-åringen, född och uppvuxen i Stockholm, vill inte kommentera närmare vad för typ av bolag som Bure tittar på. Men han understryker att hållbarhet, cybersäkerhet och medicinteknik är intressanta sektorer.

Så förklaras utvecklingen

Henrik Blomquist tror att framgångarna för Bure, vars portfölj även innehåller ett par, mindre börsnoterade innehav och några helägda, onoterade motsvarigheter, i mångt och mycket grundar sig i dess förmåga att skapa värde på längre sikt.

– Vi har använt olika typer av verktyg, så som aktieåterköp och utdelningar, men framför allt har vi varit långsiktiga och verkligen lagt fokus på våra innehav. Vi bidrar med våra kunskaper och finns där och stöttar dem. Vi har även vågat satsa och gjort affärer i oroligare tider. Det är lättare att säga än att göra.

Ni har lyckats bygga ett förtroende som avspeglat sig i marknaden?

– Vi ska vara en bra ägare till våra bolag. Det är något vi ska visa och vara tydliga med. Det finns inget annat för mig.

Vad ligger bakom investmentbolagens kursuppgångar rent generellt?

– Det handlar både om lägre förvaltningskostnader än vad de flesta fonder har och om substansrabatter och utdelningar. Men kanske allra främst om att bra ägare skapar större värden över tid, säger Henrik Blomquist.

YTTERLIGARE LÄSNING: Så sparar hockeystjärnan i investmentbolag (https://www.aktiespararna.se/nyheter/sa-sparar-hockeystjarnan-i-investmentbolag)

FAKTA

Det här är Henrik Blomqvist

Född: 1971 i Stockholm.

Utbildning: Ekonomiexamen från Stockholms universitet.

Karriär: Anställd inom Bure sedan 1999.

Här är Bures portfölj (mätt i andel av substansvärdet)

Noterade investeringar:

Vitrolife – 38,3 procent.
Mycronic – 31,8 procent.
Xvivo Perfusion – 6 procent.
Cavotec – 2,6 procent.
Medcap – 2,1 procent.
Ovzon – 1,5 procent.
Mentice – ingen kommunicerad siffra ännu.

Onoterade verksamheter:

Bure Growth (helägt dotterbolag som investerar i utvecklingsbolag) – 4,3 procent.
Investment AB Bure (helägt dotterbolag som äger och hyr ut lok) – 1,6 procent.
Mercuri International (konsult och utbildningsföretag som ägs till 99 procent av Bure) – 1,2 procent.
Atle Investment Management (investerar i finansiella verksamheter och tjänster) – 0,8 procent.

Dela med dig