Aktiespararna

Agnes Wold bästa aktieklipp - så gör hon för att lyckas

Av Eric Emanuelsson
1 mars 20235 min lästid
Agnes Wold har sparat i aktier länge. .
Professor Agnes Wold berättar hon om sitt sparande och sina bästa aktieklipp. ”Om hela världen säger att du ska köpa en aktie – då ska du sälja den”, säger hon.

Agnes Wold, läkare och professor, är känd för sin expertis inom corona-viruset, men hon avslöjar också sitt intresse för aktier och sparande. Hon föredrar aktier över fonder och köper när hon har pengar över. Hon berättar om sina tre bästa aktieinvesteringar: Nibe, Vitrolife och Biotage. Hon föredrar att undvika bioteknikbolag och läkemedelsbolag och har även investeringar i Wallenstam, Fenix Outdoor, Tomra och Lifco. Hon följer inte analytikernas råd och har en regel att behålla aktierna utan att sälja för att ta vinst.

Hon har varit med flitigt i tidningar och tv under de senaste åren.

När corona-viruset kom under början av 2020 blev Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, en av de experter som syntes i princip överallt. Och det är väl just med corona-viruset som de flesta personer förknippar Agnes Wold. Men faktum är att hon också har ett intresse för aktier.

I en ny artikelserie för Aktiespararna, där vi intervjuar kända personer om deras sparande, är Agnes Wold först ut.

Hon berättar att hon sparar både i fonder och aktier. Fondsparandet är dock enbart tillägnat barnbarnen.

”Där sätter jag in varje månad pengar via autogiro. Så att barnbarnen kan få när de är tillräckligt gamla”, säger hon. Hon är dock inte så förtjust i fonder.

”Jag tycker det försvinner för mycket i avgifter. Och nu när det finns ISK så är ju det hur lätt som helst.”

Vad det gäller hennes privata sparande så kör hon enbart på aktier. Men Agnes Wold har inget regelbundet aktiesparande varje månad – utan köper när det finns pengar över.

”Har jag 10 000 kronor kvar när månaden är slut, då köper jag aktier för det. Jag har väl ungefär 10 aktier som jag tror på, och då brukar jag ta dem som gått ned lite.”

Proffsen brukar ofta prata om att det är väldigt svårt att tajma marknaden och att det bästa är att månadsspara – då träffar man både toppar och bottnar på börsen och får i regel ett bra snitt. Men vid ett tillfälle insåg Agnes Wold att botten på börsen var satt och en snabb uppgång skulle följa, det var under våren 2020 när corona-viruset på allvar slog till mot Sverige.

”När covid kom så begrep jag att det här kommer gå snabbt upp, och då köpte jag. Men då var det mest mina vanliga aktier som jag köpte.”

Wolds tre bästa aktieinvesteringar

Agnes Wold berättar vidare att hon tittar efter trender i samhället och köper bolag som kan gynnas av dem. Bland annat såg hon tidigt att värmepumpstillverkaren Nibe skulle kunna rida på den gröna vågen, vilket gjorde att hon köpte den numera kända kursraketen tidigt.

”Det begrep jag direkt när jag insåg att den omställningen skulle göras. Så jag tänkte att det här måste gå bra.”

Hon berättar också att hon tidigt köpte aktier i Vitrolife, ett bolag som tillverkar produkter inom fertilitetsbehandling. Detta efter att hon insett att det blivit allt vanligare för kvinnor att skaffa barn senare i livet.

”Jag jobbar ju på labb, så jag begrep att Vitrolife kan vara bra. Mina tre bästa aktieinvesteringar har varit Nibe, Vitrolife och Biotage.”

Biotage är ett bolag som är verksamt inom bioteknik och tillhandahåller lösningar inom kromatografi, organisk syntes och provberedning. Agnes Wold säger dock att hon ”aldrig” brukar investera i bioteknikbolag – hon jobbar nämligen inom samma område och vet hur ytterst sällan dessa bolag faktiskt lyckas.

”Det är jag mycket skeptisk till över lag. Det är väldigt sällan det blir något av det”, säger hon och fortsätter:

”Jag kan inte heller ha några aktier i läkemedelsbolag, för folk har fått för sig att om man tycker vaccin är bra så beror det på att man tjänar pengar på det. Så några sådana äger jag inte.”

Fyra andra aktier som Agnes Wold har i sin portfölj är fastighetsbolaget Wallenstam, friluftsföretaget Fenix Outdoor, returhanteringsbolaget Tomra och industrikoncernen Lifco, som framför allt är stora inom tandvårdsprodukter.

”Fenix Outdoor köpte jag för att de har ju varumärket Fjällräven. Och när det blev trendigt att ha sådana ryggsäckar så tänkte jag att den aktien kan gå bra. Tomra trodde jag skulle gå jättebra, men det har den inte riktigt gjort.”

Därför köper hon inte investmentbolag

Agnes Wold säger att hon aldrig lyssnar på vad analytiker säger angående köp- och säljråd. I stället så försöker hon köpa sina favoritaktier lite då och då.

”Jag har hållit på i många år och man ska absolut inte tro på vad analytikerna säger eller inspireras av dem. Det blir ett sådant flockbeteende och om hela världen säger att du ska köpa en aktie – då ska du sälja den. Det säger sig självt.”

En annan regel som Agnes Wold har är att hon aldrig säljer en aktie för att ”ta hem vinst”.

”Regel nummer ett är att aldrig hålla på och köpa och sälja. Utan när jag köper något så behåller jag det. Sedan skulle jag aldrig köpa en aktie som är dålig för miljön eller klimatet, till exempel något bolag som har med bilar, bensin eller olja att göra”, säger hon. Wold säger också att hon inte är något fan av investmentbolag.

”Alla säger ju att man ska ha investmentbolag, men jag tyckte inte att de är så bra. Så jag förstår inte riktigt det rådet.”


LÄS MERHär är aktierna att köpa - när ränteoron växer igen

LÄS MERAnalytikern: Här är 10 aktier jag hade köpt nu

Aktietips

Dela med dig