Aktiespararna

Blandade reaktioner från analytiker efter rapporten

Av Jessika Bouveng
3 juli 20242 min lästid
Igår rapporterade IT-återförsäljaren Dustin för tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår. Handelsbanken upprepar sin rekommendation om sälj efter rapporten medan DI ser långsiktiga trender som talar för bolaget.

Efter att Dustin lämnat sin rapport under tisdagen reagerade marknaden negativt och aktien rasade nära 8% på börsen. Omsättning var högre än väntat medan den justerade rörelsevinsten, mätt i justerad ebita, kom in lägre än väntat.

“Marknadsutvecklingen i det tredje kvartalet har fortsatt präglats av avvaktan och försiktighet som en följd av en fortsatt svag konjunkturutveckling, vilket tydligt påverkat försäljningsvolymerna inom främst hårdvara”, sa vd Johan Karlsson i en kommentar till rapporten.

SHB ser fortsatt säljläge

Handelsbanken väljer att upprepa sin säljrekommendation efter rapporten.

”IT-återförsäljaren Dustin redovisade ett justerat rörelseresultat (EBITA) som var hela 20 procent lägre än både vår och konsensus prognos för det tredje kvartalet, varvid aktien föll 8 procent under rapportdagen. Vi tror att marginalerna kommer att vara under fortsatt press under kommande kvartal, samtidigt som skuldsättningen är ansträngd”, skriver de i en analys under onsdagen.

DI ser en vändning

Dagens Industri tyckte istället att raset i aktien var en överreaktion och menar istället att rapporten är ett tecken på att botten är nära.

”Det kan bli ytterligare några stökiga kvartal innan vändningen kommer, men det finns långsiktiga trender som talar för Dustin. Den som kan se förbi kortsiktiga svackor passar på att köpa i rapportraset”, skriver de i en kommentar.

LÄS MER: ABGSC ser 30% uppsida i IT-återförsäljaren

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dustin GroupMedia och analyshus

Dela med dig