Aktiespararna

Aktierna att slå till på innan rapportsläpp

25 april 20233 min lästid
Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.Foto: Pressbild
Karl Hedberg tror på tidigare plågade sektorn - ser en positiv effekt

Vi är just nu i startgroparna av den intensiva rapportperioden och frågan är hur man som privat investerare ska agera - är det bäst att slå till före eller efter rapporterna? Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, tar upp denna fråga i podcasten Investera & Agera.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Podden inleds med en genomgång av marknadsläget just nu och Karl Hedberg kan likt många andra konstatera att marknaden har studsat tillbaka till ett mer positivt läge efter bankturbulensen under förra månaden.

Under rapportperioden som nu är igång går han igenom vilka besked som kan vara särskilt intressanta att fästa blicken på.

"Jag skulle säga att det är framförallt två saker; dels vinstmarginalerna. Har man lyckats hålla uppe vinstnivåerna? Har man svårare att föra över dem kostnadsökningarna som man har fått på sig och har man också fortsatt en god efterfrågesituation?"

Den andra viktiga punkten som Karl Hedberg tar upp är att det blir ännu viktigare att hålla koll på kommande kvartal snarare än det vi tar del av nu och om det är då man börjar se en avmattning.

I podden tas även banksektorn upp och hur läget ser ut för de svenska storbankerna inför rapportsläpp. Kommer de att komma med lugnande besked efter det skakiga läget som vi såg under mars?

Resultatmässigt så ser han inga problem för de svenska bankerna. Han tror även att givet den tuffare period aktierna precis gått igenom så kommer rapporterna att agera lugnande för marknaden.

Tror på rekyl

Slutligen så går Karl Hedberg igenom hur han anser att privata investerare bör agera under rapportsäsongen.

"Jag skulle nog säga att givet den starka återhämtning som vi har haft de senaste tre veckorna så är potentialen begränsad. Jag tror att det är svårt att se ett scenario där rapporterna är så pass mycket bättre än förväntat att det lyfter börsen kraftigt ytterligare.”

Med anledning av ovan resonemang rekommenderar han att vara kortsiktigt inställd på en rekyl och därmed se till att ha sparat lite kassa.

Slå till inför rapporterna

Om Karl Hedberg får välja en sektor som han tycker är extra intressant inför rapporterna så är det just de svenska bankerna. Där tror han att det finns en positiv effekt. Rådet han ger i podden blir kort och gott att köpa bank inför rapporterna, men att vara försiktig med övriga sektorer.

LÄS MERHandelsbanken: Köp aktien - är för billig nu

LÄS MERExperten: Utdelningsaktierna att köpa direkt: "Helt rätt nu"

Dela med dig