Aktiespararna

Experten: Utdelningsaktierna att köpa direkt: "Helt rätt nu"

24 april 20236 min lästid
Mattias Isakson är chefsstrateg på Swedbank. Foto: Shutterstock och pressbild.
Swedbanks chefsstrateg: Köpläge i utdelningsmaskinerna - ser billigt ut.

De kommande månaderna kommer bli stökiga på börsen och riskerna ligger på nedsidan. Det säger Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson.

Nu pekar han ut två riktiga utdelningsmaskiner som bra aktieköp i det rådande klimatet – och en tredje aktie som kan rida på en stark trend.

”Jag tycker detta är en väldigt attraktiv mix av bolag att ha i portföljen”, säger han.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Börsen inledde 2023 med en flygande start för att sedan gå ner ganska kraftigt i mars när bank-oron från USA spillde över på Stockholmsbörsen.

Men marknaden har återigen repat sig och tittar man på flera index är vi nära all-time high-nivåer.

”När vi har gått så här bra är marknaden känslig för dåliga nyheter - och dåliga nyheter lär komma”, säger Mattias Isakson.

Han berättar att de kommande månaderna inte kommer bli någon ”dans på rosor” och förklarar att börsen lär vara volatil och att riskerna just nu ligger på nedsidan. Isakson poängterar dock att det även finns positiva parametrar som definitivt kan ge stöd under perioder och att det därför är ovanligt svårt att ha en uppfattning om var börsen exakt kommer att befinna sig ett visst antal månader fram i tiden. Detta förstärker samtidigt slutsatsen att det sannolikt kommer att svänga en hel del och i ett sådant läge är försiktighet att föredra framför allt för stort risktagande.

Inte sett de fulla effekterna av räntan än

Anledningen till osäkerheten är att de fulla effekterna av det höga ränteläget inte har synts än och att vi fortfarande inte är inne i den lågkonjunktur som många är överens om ska komma.

”Än så länge har konjunkturen och framför allt industrikonjunkturen hållit uppe väldigt bra och många bolag ser starka ut. Då måste man fråga sig – är det rimligt att vi genomgått den här räntehöjningen och att det bara ska resultera i att inflationen faller undan och att vi inte får några större avtryck på den globala ekonomin? Nej, då har man för rosaskimrande glasögon på sig. I tillägg till detta bör dock noteras att vi återigen och generellt inte ser några svagheter i pågående rapportsäsong, även om utsikterna är försiktiga”.

Isakson anser att risken har ökat för att lågkonjunkturen blir tuffare än vad marknaden prisade in i början av året. Samtidigt har inflationen bitit sig fast längre än vad många trodde.

”Det innebär att centralbankerna inte kan slå av på takten än och räntan ska upp några nivåer till. Men sen, när centralbankerna har höjt klart, behöver de ändå ligga kvar ett tag för att verkligen känna att inflationen faller tillbaka”.

Isakson är inne på att en snabb räntesänkning bara skulle ske om det är så att centralbankerna ser en sådan kraftig nedgång i ekonomin och konjunkturen att de känner att de måste sänka räntan för att få fart på ekonomin igen.

”Och det är inget scenario som är bra för aktiemarknaden heller”.

Köp Tele2

Sammanfattningsvis konstaterar Isakson att vi just nu befinner oss i en situation där räntan kommer att fortsätta vara hög, frågetecknen kring hur snabbt inflationen kommer falla tillbaka ligger kvar, och den fulla effekten av konjunkturnedgången inte har synts än.

”Det säger mig att vi har en väldigt osäker situation framför oss. Därför är det en bra idé att äga mer defensiva aktier som är motståndskraftiga i en konjunkturnedgång”.

Hans första köptips är därför teleoperatören Tele2.

”Det är ett bra bolag som verkar i en defensiv bransch. Bolaget har ett starkt erbjudande och har bevisat historiskt att de är duktiga på att leverera starka kassaflöden och distribuera ut det här till aktieägarna i form av stora utdelningar. Dessutom ser vi möjlighet till en extrautdelning under hösten. Tele2 är en sådan aktie som kommer gå bättre i en osäker miljö”.

Isaksons andra aktiecase är Axfood. Ett bolag som också delar ut ganska mycket pengar till sina aktieägare, om än inte lika mycket som Tele2.

”Mat och den typen av produkter behöver vi oavsett konjunkturen, så Axfood är ocykliska. Samtidigt är de exponerade mot ett segment som kan dra nytta av inflationen och de skenande matpriserna. Så det här är ett bolag som är helt rätt att äga nu”.

Swedbank tog även nyligen in Axfood i sin Fokusportfölj.

Isakson säger att bolaget fortsätter ta marknadsandelar samtidigt som de ökar andelen egna märkesvaror, vilket har varit framgångsrikt.

Han tror också att även om inflationen går ned, kommer de höga matpriserna inte bara försvinna – utan det är något som kommer finnas kvar under en längre period. Något som är positivt för Axfood.

Handelsbanken är ett bra val i portföljen

Isaksons tredje köptips är ännu en utdelningsmaskin – nämligen Handelsbanken.

Chefsstrategen på Swedbank säger att bankerna fortfarande befinner sig i ett ”vinnarhål” givet den höga räntan och att det lär fortsätta ett tag till.

”Vi tror ju inte att det kommer bli den här snabba räntesänkningen från Riksbanken, vilket betyder att banker kommer kunna fortsätta dra nytta av det höga ränteläget”.

Han förklarar att Handelsbanken är en stabil bank, med en hög andel räntenetto och tittar man på aktiens historiska värdering och värderingen jämfört med konkurrenterna, är den attraktiv i dagsläget.

”Det är ett bra defensivt val i en sektor som vi tror har mer att hämta. Samtidigt ligger direktavkastningen på cirka 8%”.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Förvaltaren: Köpläge i aktierna som marknaden ratat

LÄS MER: Experten ser fyndläge i aktien: "Ett av börsens mest köpvärda bolag"

Dela med dig