Aktiespararna

Aktiestrategen: Så mycket stiger börsen 2024

Av Elin Hanspers
23 april 20242 min lästid
ABGSC:s Christer Linde.
ABGSC:s aktiestrateg Christer Linde menar att det finns fortsatt potential för Stockholmsbörsen.

I en makro- och strategiuppdatering skriver ABGSC:s Christer Linde att han väntar sig att Stockholmsbörsen stiger med 10-15% under helåret. Han menar att en fortsatt stark arbetsmarknad, förbättringar i makrodata och en relativt rimlig värdering av de amerikanska börserna ger stöd.

”Trots stigande långräntor, geopolitiska oroligheter och rekyl av ’Magnificent Seven’-bolagen i USA, visar marknaden generell styrka. Ändå ligger börsen nära all time high. Orsaken är främst en gradvis tro på att vi undviker en global lågkonjunktur, vilket inte är inprisat i marknaden”, säger han.

Han pekar på att börsen har stigit av rätt anledning och att stigande inflation och långräntor inte bör kunna äventyra en fortsatt börsuppgång. Han menar att i ett hundraårsperspektiv är inflationstakten och tioårsräntan i USA på helt normala nivåer.

"En positiv signal till omvärlden"

För Sveriges del menar han Riksbanken kan komma att sänka räntan före den amerikanska centralbanken Federal Reserve och att en räntesänkning kan skicka en positiv signal till omvärlden.

”Sverige, som är ett mycket räntekänsligt land, har klarat av höga räntor och även fått ned inflationstakten, vilket är ett tecken på styrka. Detta borde locka tillbaka riskkapital till Sverige och kan motverka en potentiell försvagning av kronkursen, som annars skulle kunna uppstå på grund av ränteskillnaden mellan Sverige och USA”, säger han.

ABGSC ser också potential för en omvärdering av Stockholmsbörsen jämfört med de amerikanska börserna. Stockholmsbörsen värderas till knappt 30% av den amerikanska börsen, vilket är nära tjugoårshögsta.

LÄS MER: Jättarna som agerat draglok - här finns riskerna

LÄS MER: Danske: Sur börs inget skäl att sälja aktier

Marknadsanalyser

Dela med dig