Aktiespararna

Handelsbanken tar in två nya småbolagsfavoriter

Av Jessika Bouveng
18 juni 20242 min lästid
Alleima och Atrium Ljungberg är två nya småbolagsfavoriter hos Handelsbanken.
Med fler räntesänkningar i sikte ställer sig Handelsbanken sig mer positiva till småbolagen. Under tisdagen gör man även om i bankens lista bland favoriter.

Handelsbanken har idag uppdaterat sin Småbolagslista som rymmer bankens favoriter bland mindre och medelstora bolag. I dagens uppdateringen har man valt att plocka ut Catena, MTG och Tietoevry för att istället ta in Alleima och Atruim Ljungberg.

Detta innebär att Småbolagslistan nu innehåller favoriterna Alleima, Atrium Ljungberg, Bico, Elekta och Embracer.

Störst avkastningspotential bland eftersläntare

Handelsbanken skriver också att man ställer sig alltmer positiva till småbolagsaktier.

”Enligt vår mening har de senaste årens svaga relativutveckling för småbolagsaktier främst varit en följd av högre räntor, och även om vi skulle få ett generellt sett tuffare börsklimat menar vi småbolagsaktier bör kunna utvecklas väl i nuvarande miljö med räntesänkningar och till följd av att de inte hängt med tidigare”.

Banken skriver samtidigt att man har en försiktig syn på börsen och man undviker därför bolag och sektorer som har gått alltför starkt det senaste. Deras tumregel är för tillfället att undvika de aktier som har en högre värdering och högre marginaler än de hade före pandemin.

”Vi tror därför att vi hittar högst avkastningspotential i aktier och sektorer som inte är de hetaste just nu och noterar att ingen av aktierna på Småbolagslistan finns med bland de mest överviktade aktierna hos småbolagsförvaltarna”, skriver de.

Alleima och Atrum Ljungberg nya favoriter

Alleima ses som en spännande aktie och bankens sektoranalytiker menar att aktien borde omvärderas. Banken skriver att bolaget växer på sina slutmarknader, uppvisar hög tillväxt som är driven av starka marknadstrender såsom elektrifiering och ett strukturellt ökat behov av hälsovård.

Atrium Ljungberg ersätter Catena som enda fastighetsaktie på listan då man anser att oron för bolagets exponering mot Stockholm är överdriven. Aktien har gått sämre än sektorn och man tror att lägre räntor kommer att gynna fastighetsbolagen och förändra investerarsentimentet.

LÄS MER: Banken: Aktien på attraktiva nivåer - tar plats i Fokusporföljen

LÄS MER: Grönt ljus för Aktiespararna Aktiv

Dela med dig