Aktiespararna

Analyshuset: Rabatt på aktien - slå till

Av Redaktionen
27 november 20232 min lästid
Både Ålandsbanken och analyshuset Kepler Cheuvreux ställer sig positiva till Axfood efter bolagets kapitalmarknadsdag. Kepler anser att aktiens värdering i nuläget är attraktiv och Ålandsbanken likaså.

Ålandsbanken är fortsatt positiv till Axfood efter att företaget höll sin kapitalmarknadsdag förra veckan.

"Vår bedömning är att Axfood har ett par år med god resultatutveckling framför sig, vilket inte speglas fullt ut i värderingen. Bolaget lämnar också en ”investeringspuckel” bakom sig när de stora investeringarna i lager nu är gjorda, vilket ger förutsättningar för stärkta kassaflöden", skriver banken i en ny analys.

Under kapitalmarknadsdagen upprepade Axfood sina finansiella mål, vilket bland annat innebär en rörelsemarginal på minst 4,5% långsiktigt. Förra året låg den på 4,2%

Även analyshuset Kepler Cheuvreux, som gör Swedbanks aktieanalyser, är positiva till Axfood.

Willys lär fortsätta växa

I en analys på Aktiellt skriver Kepler att Axfoods nya logistikcenter kommer att generera årliga besparingar på 200-400 miljoner kronor, vilket har potential att höja rörelsemarginalen 0,3-0,5 procentenheter.

Analyshuset tror också att matkedjan Willys - som ägs av Axfood - kommer att fortsätta sin expansion och ta marknadsandelar under de kommande åren, oberoende av en normalisering av inflationen på livsmedel.

Rabatt på 15% - sätter köp på Axfood

Keplers samlade intryck efter kapitalmarknadsdagen är positivt och analyshuset håller kvar vid sin positiva syn på bolaget och ser aktien som "attraktivt värderad" med ett framåtblickande p/e på 20 på dagens kurs, vilket, enligt Kepler, motsvarar en rabatt på 15% relativt bolagets historiska femåriga genomsnitt.

Analyshuset upprepar köp med en riktkurs på 330 kronor. I dag kostar en aktie cirka 260 kronor, vilket ger en potentiell uppsida på 27%.

LÄS MER: Swedbank gör om rejält i portföljen - tar in två nya bolag

LÄS MER: Bolagen som väntas ge mest utdelning 2024

AxfoodMedia och analyshus

Dela med dig