Aktiespararna

Placeringsstrategen: Tajming på börsen ingen enkel fråga

Av Jessika Bouveng
14 mars 20242 min lästid
Att tajma börsen är alltid en svår nöt att knäcka.
Börsen har präglats av breda uppgångar den senaste tiden och i bland annat Sverige och USA har vi sett nya rekordnivåer. I dessa tider är det inte ovanligt att investerare ställer sig frågan om det då är läge att hålla sig borta från börsen.

“Det kan verka självklart att den förväntade avkastningen blir lägre, och riskerna högre, när börsen är på topp. Men studerar man historiken är det inte så enkelt”, skriver Handelsbankens placeringsstrateg Mats Nyman i ett marknadsbrev.

Han lyfter bland annat exemplet att den som köpt aktier på den amerikanska börsen varje gång den varit på en all time high (ATH) i genomsnitt får en avkastning på 14,9% ett år senare. Det slår den genomsnittliga årsavkastningen på S&P 500 som ligger på 12,1% per år. Desto mer slår det den som köpt aktier varje gång börsen nått en bottennivå för det senaste året vilket genererat en genomsnittlig avkastning på 9,4% året efter.

Placeringsstrategen har även tittat på den svenska börsen. Ettårsavkastningen för investerare som bara köper på ATH ligger på 18,1% medan de som köper hela tiden hamnar på 18,4%

“Men den som köper på ettårshögsta får en avkastning på 19,6%. Den som köper på ettårslägsta får en ännu högre avkastning, på 22,1%”, skriver Mats Nyman.

"Avkastning på 171 procent"

Köper man långsiktigt blir effekten av att köpa billigare tydligare.

“Den som köpt aktier varje dag och behållit dem i fem år får i genomsnitt en avkastning på 16,3 procent (per år). Den som köpt på all time high får en marginellt högre avkastning, och den som köpt på ettårshögsta lite lägre avkastning, skriver han och fortsätter:

“Men den som köpt på ettårslägsta får i genomsnitt en avkastning på 22,1% per år, vilket på fem år blir en avkastning på 171%, det vill säga nästan en tredubbling av kapitalet.”

Var beredd på att vara långsiktig

Slutsatsen blir enligt strategen att timingen på börsen är en svår nöt att knäcka. Självklart är det förståeligt att man vill undvika dyra priser, men då menar Mats Nyman att man kan missa positiva trender. Likaså kan man riskera fällan att kliva in i negativa trender när aktierna är billiga.

“Vill man ändå försöka tajma är det därför bra att använda en kombination av värde- och trendindikatorer. Dessutom måste man vara beredd på att vara riktigt långsiktig”, skriver han avslutningsvis.

LÄS MER: Här är årets bästa aktier

LÄS MER: Är den amerikanska börsen i en bubbla?

Marknadsanalyser

Dela med dig