Aktiespararna

Tre färska köpråd från SHB

Av Jessika Bouveng
25 april 20242 min lästid
Atlas Copco, Husqvarna och SSAB får höjda rekommendationer av SHB.
Onsdagen var en intensiv rapportdag och efter att ha tagit del av rapporterna väljer Handelsbanken idag att höja sina rekommendationer för tre av aktierna - Atlas Copco, Husqvarna och SSAB.

Atlas Copcos rapport överträffade återigen marknadens förväntningar och den indextunga aktien steg igår 8% på börsen. Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth kommenterade rapporten och ser en strikt koll på kostnader och en fortsatt stark marknad.

Atlas Copco får höjd rekommendation

Även Handelsbanken tolkar rapporten som positiv och höjer sin kortsiktiga rekommendation till köp. Banken skriver att aktien har haft en kursutveckling om 50% på 12 månader, något som överträffat sektorn med 22 procentenheter.

”Relativvärderingen är fortfarande hög, men med det största hindret bakom oss – rekordhöga jämförelsetal i Q1 – bedömer vi att Atlas kan utvecklas fortsatt väl, varför vi höjer vår kortsiktiga rekommendation”, skriver SHB i sin analys.

Köpläge även i SSAB och Husqvarna

Under onsdagen väljer Handelsbanken även att höja sina kortsiktiga rekommendationer till köp för SSAB och Husqvarna.

”Under den senaste månaden har SSAB-aktien gått 12 procent sämre än sektorn, och vi tror nu att den annonserade jätteinvesteringen i Luleå har blivit inprisad. Då vi bedömer att våra resultatprognoser kommer att fortsätta vara betydligt högre än konsensus, tror vi att investerarna åter kommer att börja handla aktien i linje med marknadens prognoshöjningar”, skriver banken om SSAB.

För Husqvarnas del ser banken en solid rapport där den höjda rekommendationen bland annat motiveras av återupptagen organisk tillväxt för divisionen Gardena och huvudsakligen positiva uttalanden om framtidsutsikterna.

”Vi förväntar oss nu 2 procents organisk tillväxt under det andra kvartalet och menar att den modesta värderingen för Husqvarna om EV/EBIT 11x (2024-25p) och 10 procents fritt kassaflöde i förhållande till aktiekursen ger potential för ett bra kursmomentum i det korta perspektivet.”

LÄS MER: Banken: Höjd rekommendation för teknikkonsulten

LÄS MER: Här är Handelsbankens två nya favoritaktier

Media och analyshusAtlas CopcoSSABHusqvarna

Dela med dig