Aktiespararna

Swedbanks nya fastighetsfavorit

Av Elin Hanspers
12 mars 20242 min lästid
Swedbanks chefstrateg Mattias Isakson. .
Swedbank tar in fastighetsbolaget Balder i sin Fokusportfölj.

Swedbanks Fokusportfölj är en fokuserad och diversifierad svensk basportfölj som bygger på Swedbanks tematiska aktiestrategi och Kepler Cheuvreux´s fundamentala bolagsanalys. Nu adderas Balder inom Fastigheter/Bygg.

I sin uppdatering av Fokusportföljen skriver Swedbank att Balder med över 50% exponering mot bostäder samt en stor geografisk diversifiering, har en god intäktsstabilitet och en låg riskprofil. Vidare skriver banken att färdigställandet av de hyres- och bostadsrätter som är under produktion kommer att innebära ett bra ytterligare bidrag till intjäningen.

”Då bostadsrätter har en mycket hög försäljningsgrad räknar vi med en viss vinst även från dessa, trots det tuffa marknadsläge som ännu råder”, skriver de.

De ser också utrymme för ytterligare tillväxt i substansvärdet med grund i stora möjligheter till ytterligare förvärv, delägarskap och samarbeten med andra aktörer. Samtliga obligationer som förfaller de närmaste åren täcks vidare med kreditfaciliteter från banker, och givet underliggande resultatutveckling under denna period kommer Balder heller inte behöva vara aktiv på obligationsmarknaden igen förrän 2027.

Attraktiv värdering

Givet Balders goda intäktsstabilitet och den säkring som finns vad gäller finansieringsportföljen ter sig Balders värdering attraktiv, skriver banken. Speciellt då räntetoppen nåtts.

Rekommendationen för Balder är köp med riktkursen 87 kronor.

För att ge utrymme till Balder i portföljen tas värmepumpsbolaget Nibe ut. Dessutom skiftas två procentenheters vikt från investmentbolaget Investor till installationsbolaget Bravida, vilket tog plats i portföljen i förra uppdateringen.

LÄS MER: Banken: Ökad risk för kort rekyl efter rekordveckor

LÄS MER: Swedbanks nya favorit i Fokusportföljen

Dela med dig