Aktiespararna

Ålandsbanken fortsatt positiva till klädjätten efter rapport

Av Jessika Bouveng
28 juni 20242 min lästid
Ålandsbanken och Kepler har analyserat rapporten från H&M.
Klädjätten H&M kom igår med rapport och aktien tog ett dyk på Stockholmsbörsen. Ålandsbanken ställer sig dock fortsatt positiva till aktien och Kepler behåller sin köprekommendation, men sänker riktkursen.

En av gårdagens största snackisar var H&Ms rapport för det andra kvartalet. Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth kommenterade bland annat rapporten som redovisade en omsättning i linje med förväntningarna och ett rörelseresultat som inte levde upp till förväntningarna.

Aktien dök runt 13% och flera experter ansåg att det var marginalmålet som fick aktien på fall. En rad banker och analyshus har idag sänkt sina riktkurser för klädbolaget.

Ålandsbanken fortsatt positiva

Några som ställer sig fortsatt positiva till aktien är Ålandsbanken som anser att bolaget är på rätt väg.

”Det finns utmaningar på kort sikt med fortsatt försiktiga konsumenter och osäker utveckling för externa faktorer som påverkar marginalerna, men i grunden följer H&M den utstakade vägen som ska leda till ökad försäljningstillväxt med högre marginaler”, skriver de i ett morgonbrev.

Ålandsbanken skriver vidare att aktien handlas till ett P/E-tal på knappt 16x och EV/EBIT 16x på konsensus för nästa räkenskapsår (2024/2025, något de finner attraktivt.

”På kort sikt finns det enligt vår mening förutsättningar för H&M att överraska positivt vad gäller tillväxten i försäljningen. En solid balansräkning och stora investeringar i effektivitet och tillväxtverktyg redan gjorda ger möjligheter och motiverar en fortsatt positiv syn”, skriver de.

Kepler sänker riktkursen

Även analyshuset Kepler Cheuvreux har kommenterat rapporten. De väljer att behålla sin köprekommendation för aktien med sänker sin riktkurs från 215 kronor till 205 kronor.

Kepler skriver på börssajten Aktiellt att de tror att H&Ms försäljning kommer att öka men att de blivit mindre övertygade om marginalmålet.

LÄS MER: Analytikern om H&M: Kan köpas ut om inte alltför länge

LÄS MER: Experterna: Därför rasar H&M på sin rapport

Media och analyshusH&M

Dela med dig