Aktiespararna

Experterna: Därför rasar H&M på sin rapport

Av Jessika Bouveng
27 juni 20242 min lästid
H&M lämnade idag rapport för det andra kvartalet och aktien tar ett rejält dyk under morgonen. Ålandsbanken tror att en svag försäljningsutveckling i juni kan komma att tynga aktien.

Klädbolaget H&M redovisar en omsättning i linje med förväntat under andra kvartalet. Rörelseresultatet ökade kraftigt i jämförelse med föregående kvartal men levde dock inte upp till marknadens förväntningar. Under torsdagens inledande handel faller H&Ms aktie tvåsiffrigt och är i skrivande stund nere drygt 13%.

Försäljningen under juni, det vill säga efter periodens utgång, väntas minska med 6% i lokala valutor mot året innan. Bolaget hänvisar nedgången till starka jämförelsetal från juni 2023, och ett ogynnsamt väder i början av juni i år.

H&Ms vd vd Daniel Ervér säger i en kommentar till rapporten att målet om att uppnå en rörelsemarginal om 10% för helåret 2024 kvarstår. Han säger dock att förutsättningarna för detta har blivit mer utmanande.

Marginalmålet får aktien på fall

Ålandsbanken har i ett morgonbrev kommenterat rapporten.

”Vår bedömning är att rapport och framåtblickande kommentarer motiverar endast små estimatrevideringar, men att en svag försäljningsutveckling i juni kan komma att tynga aktien”, skriver de i en kort analys.

Dagens Industri har också lämnat en kommentar och skriver att anledningen bakom aktiens fall under morgonen bland annat är Daniel Ervérs pessimistiska uttalanden kring marginalmålet.

Även den svaga starten på det tredje kvartalet tynger aktien.

"Försäljningen väntas ha minskat med 6 procent i lokala valutor i juni. H&M förklarar visserligen siffran med tuffa jämförelsetal från föregående år samt ostadigt väder på många stora marknader under inledningen av juni, men det är en svag siffra och det är tydligt att H&M fortfarande har utmaningar med att få fart på försäljningen", skriver de.

LÄS MER: H&M ökade rörelseresultatet men lägre än väntat

LÄS MER: Kapitalförvaltaren: Aktien har klättrat på börsen - slå till

H&MMarknadsanalyser

Dela med dig