Aktiespararna

Banken: Köp aktien i dippen - ska upp till all-time high igen

18 april 20234 min lästid
Swedbank ser köpläge i nedpressade utdelningsaktien - tar in den bland favoriterna.

Swedbank väljer att plocka in Axfood i sin Fokusportfölj.

Banken ser en uppsida på cirka 25 procent från dagens nivåer och skriver att aktien i nuläget är ”attraktivt värderad”.

Banken ökar också vikten i New Wave och minskar därmed vikten i Assa Abloy, Astra Zeneca, Handelsbanken och Investor.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Axfood gick som en raket på börsen under fjolåret och var uppe på nivåer runt 330 kronor aktien, vilket var all-time high för aktien sedan bolaget noterades. Sedan sjönk aktien rejält under hösten 2022 och tappet fortsatte under början av 2023, men under de senaste veckorna har det skett en viss återhämtning.

I dag kostar en aktie i Axfood cirka 265 kronor. Swedbank har en riktkurs på aktien på 330 kronor och ser således en uppsida på 24,3%.

Banken, som nu tar in aktien i sin Fokusportfölj, skriver att givet Axfoods motståndskraftiga affärsmodell, starka balansräkning och stabila kassaflödesgenerering, så finner man Axfood attraktivt värderad. Banken ser också potential till ytterligare tillväxt i form av fortsatt butiksexpansion, ökad e-handel, större andel egna märkesvaror och en framgångsrik lansering av nätapotek.

Tror på New Wave

Förutom att ta in Axfood i sin Fokusportfölj så ökar också Swedbank vikten New Wave med två procentenheter.

Bolaget har haft det kämpigt på börsen sedan kvartalsrapporten för Q1 kom in, där vd:n Torsten Jansson varnade för att marginalerna kan komma att pressas under de kommande kvartalen. Aktien rasade som en sten efter beskedet och har fortsatt gått relativt knackigt. Flera experter har under den senaste tiden gått ut och sagt att marknadens reaktion på Torsten Janssons ord är överdriven och att New Wave-aktien är för billig i nuläget.

I dag kostar en aktie i bolaget 195 kronor, och då har den repat sig rejält under den senaste månaden och är upp över 10%.

Swedbank har en riktkurs på 250 kronor och ser därmed en uppsida på cirka 28%.

Swedbank skriver i en analys att de tror att New Wave kommer fortsätta att ta marknadsandelar, och utöver organisk tillväxt ser man också potential till ytterligare förvärvsbaserad tillväxt, då balansräkningen är mycket stark och flera tilltänkta förvärvsobjekt har kommit ned med cirka 25% i värdering.

Banken tycker att aktien är attraktivt värderad.

Alla aktier i Fokusportföljen

För att kunna ta in Axfood och öka vikten i New Wave så väljer Swedbank att minska vikten i Assa Abloy, Astra Zeneca, Handelsbanken och Investor, med två procentenheter.

Swedbanks Fokusportfölj:

Munters

ABB

Assa Abloy

Atlas Copco

Lindab

Nibe

Sandvik

Securitas

Axfood

New Wave

Astra Zeneca

Nordea

Handelsbanken

Investor

Balder

Hexagon

Swedbank har en köp-rekommendation på samtliga aktier i Fokusportföljen, förutom Astra Zeneca och Nibe där man har en behåll-rekommendation.

LÄS MER: Sektorn lockar till köp - lär finnas flera framtida vinnare här

LÄS MER: SEB: Så mycket höjs räntan i april

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig