Aktiespararna

Banken: Köp investmentbolaget - substansrabatten slår i taket

24 april 20233 min lästid
Folkaktien får flera höjda riktkurser - Ålandsbanken hoppas på högre utdelning

I fredags var det dags för Investmentbolaget Investor att presentera sina siffror för det första kvartalet. Bolaget redovisade ett justerat substansvärde på 236 kronor per aktie per 31 mars. Det innebär en ökning 7% under kvartalet. Totalavkastningen uppgick till 9%, jämfört med 9% för SIXRX avkastningsindex.

Marknaden har tagit emot rapporten med positiva respons och flera analyshus och banker höjer idag sina riktkurser:

DNB höjer riktkursen för till 240 kronor (225) och upprepar köp.
SEB höjer riktkursen för Investor till 221 kronor (212) och upprepar behåll.
Kepler Cheuvreux höjer riktkursen till 245 kronor (230) och upprepar köp.
Swedbank höjer riktkursen till 245 (230) och upprepar köp.

Ålandsbanken ser potential för högre utdelning

Även Ålandsbanken ställer sig fortsatt positiva till aktien efter rapport. I en morgonkommentar under måndagen skriver banken att man såg styrkebesked från den onoterade portföljen. Banken skriver: 

“Patricia Industries rapporterade ett mycket starkt kvartal med 22% rapporterad tillväxt för intäkterna varav 11% är organisk tillväxt. Samtliga bolag utom Advanced Instruments rapporterade god tillväxt under kvartalet – den mest imponerande var enligt vår uppfattning Mölnlycke som visade en organisk tillväxt på 13% och en EBIT-marginal på 25%, vilket är de bästa nivåerna på länge.”

Banken skriver vidare att bolaget nu värderas till en substansrabbat på 15% vilket är i övre delen av det intervall på 10-15% som de ser som rimligt. Vad som talar för fortsatt god utveckling i substansvärdet, och då inte minst i de onoterade bolagen, är den främsta anlednignen till att banken ställer sig fortsatt positiva till aktien. Banken ser även chans till en högre utdelning.

"Det vi skulle önska oss är fortfarande en mer generös utdelningspolitik – Investor har i nuläget en nettoskuld på ca 1% av substansvärdet vilket borde ge utrymme både för högre återföringar till ägarna och fortsatta förvärv inom onoterade bolag"

Styrkebesked från Mölnlycke

Även Swedbank anser att höjdpunkten i rapporten var Mölnlyckes starka resultat. Framförallt verksamheten inom sårvård som har visat en stark utveckling under de senaste två åren. Det skriver man i en av dagens bolagsanalyser.

I övrigt så är bolagets starka historik och förmågan att överträffa aktiemarknaden viktiga anledningar till bankens fortsatta positiva syn på Investor. Banken förväntar sig även att detta kommer att fortsätta under året.

Investor är i skrivande stund upp cirka 1,5% och handlas till 213 kronor.

LÄS MERExperten: Utdelningsaktierna att köpa direkt: "Helt rätt nu"

LÄS MERTidningen: Köp aktierna som föll efter rapporterna

Dela med dig