Aktiespararna

Banken: Tio utdelningsmaskiner för portföljen

Av Jessika Bouveng
23 mars 20232 min lästid
Handelsbanken listar sina favoriter bland utdelningsaktierna

Handelsbanken listar sina 10 favoriter av utdelningsaktier. Tillsammns ger de en genomsnittlig direktavkastning på 5,3%.

Nu är utdelningssäsongen här och igång på riktigt och flera bolag väntas inom kort dela ut till sina aktieägare. Idag är det Handelsbankens tur att dela ut sammanlagt 15,8 miljarder kronor till sina investerare.

Handelsbanken har även sammanställt en lista på bolag som kan vara lockande för utdelningsjägare.

Aktierna som tar plats på listan är: Axfood, Ericsson, Essity, KnowIT, SEB, Skanska, Swedbank, Tele2, Telia och Volvo. Tillsammans har bolagen en genomsnittlig direktavkastning på 5,3%.

Handelsbankens placeringsstrateg, Peter Engstedt, skriver i det senaste numret av tidningen Fokus Placeringar att de aktier som är högutdelande ”tenderar att över tid ge en högre riskjusterad avkastning” än börsen i stort.

”Höga utdelningar signalerar att bolaget har goda framtidsutsikter, samtidigt som en hög direktavkastning indikerar att aktien kan vara undervärderad”, skriver han.

Stabil tillväxt är nyckeln

När Handelsbanken utser sina utdelningsmaskiner är inte den viktigaste faktorn vilka bolags som delar ut mest här och nu. Istället fokuserar bolaget på utdelningar som är stabila och som växer över tid.

”Ericsson och Volvo har historiskt inte varit de mest vanligt förekommande aktierna på en klassisk utdelningslista. Men båda bolagen har betydande nettokassa, samtidigt som verksamheterna blivit mer stabila. Volvo har dessutom gett extrautdelningar för de tre senaste verksamhetsåren”, fortsätter Engstedt.

LÄS MERBankens favoritaktier - med högst kurspotential

LÄS MERBanken: Köp aktien i raset - tror aktien kan dubblas

Aktietips

Dela med dig