Aktiespararna

Banken: Vi sänker rekommendationen inför rapport

Av Jessika Bouveng
28 juni 20242 min lästid
Mowi får sänkt rekommendation av Handelsbanken.
Mowi får idag sänkt rekommendation av Handelsbanken inför årets andra kvartalsrapport.

Årets första kvartal var ett tufft sådant för laxindustrin och Handelsbanken kan i sin analys av Mowi konstatera att det ledde till en ovanligt stor andel av kvalitetssänkningar av lax och lägre intäkter som följd.

Enligt analysen har de biologiska förhållandena för Mowi nu förbättrats, samtidigt har bolaget kommunicerat att man förväntar sig att en del negativa effekter har spillt över till det andra kvartalet.

Banken bedömer till följd av detta att prisnivåerna under det andra kvartalet kommer att fortsätta ligga under historiska nivåer. I det korta perspektivet sänker Handelsbanken sin rekommendation från köp till behåll.

Ser samtidigt 60% uppsida

I det mer långsiktigt perspektivet ser man dock fortsatt en hel del fördelar.

”Vi förväntar oss mer tydliga förbättringar i verksamheten när de biologiska problemen dämpas och när vi får en gynnsammare foderkostnadsutveckling då priserna på råvaror stabiliseras på en lägre nivå”, skriver banken och fortsätter:

”Givet en låg värdering om P/E 8-9x (2025-26p) och då bolaget bör kunna fortsätta sin stabila och lönsamma tillväxt, är vi fortsatt positiva till aktien i det längre perspektivet och upprepar vår långsiktiga rekommendation Outperform med riktkursen 287 NOK på tre års sikt”.

Riktkursen genererar en uppsida på 60%.

LÄS MER: Småsparare slog till i rekylen - här är månadens mest köpta aktier

LÄS MER: Banken: Värderingen är för snål - köp aktien

Dela med dig