Aktiespararna

Börjesson: "Fem råd för ditt sparande under pandemin"

25 januari 20216 min lästid
Per H. Börjesson.
Den pågående pandemin har påverkat oss alla, en del har förlorat nära och kära. Många har blivit långtidsjuka och arbetslösa, den rutinerade investeraren som även kallas för Sveriges Warren Buffett delar med sig av sina bästa råd för ett sparande under pandemin.

Per H. Börjesson lider med de företagare vars hela livsverk är hotade när hela branscher i princip har drabbats av näringsförbud. Hur skall man då resonera om man har möjlighet att spara en slant under rådande omständigheter?

Här är hans bästa förslag:

  1. Ingen vet hur börserna kommer att utvecklas efter att pandemin är över

Ett scenario är att den goda börsutvecklingen kommer att fortsätta i många år till. Låga räntor och statliga subventioner kommer att fortsätta gynna kapitalflöden till aktier, fastigheter mm. Kanske börserna går upp på grund av pandemin, inte trots pandemin. När vaccineringen har minskat smittspridningen får vi uppleva glada tider när många skall ut och resa och vara sociala igen. Efter spanska sjukan 1921 fick vi ”det glada 20-talet” och kanske är det dags nu igen.

Ett annat scenario är att vi kommer att drabbas av en gigantisk baksmälla när alla skulder skall betalas. Då kanske inflationen ökar, vilket skulle sänka börserna och göra ränteplaceringar mer lönsamma igen. Det innebär också att alla tillväxtaktier med helt fantastiska värderingar kommer att falla tillbaka.

Ingen vet vilket scenario som kommer att inträffa. Därför måste man mentalt ställa in sig på att båda ytterligheterna faktiskt kan ske. Jag har träffat på flera personer som i mars förra året blev så rädda att de sålde alla sina aktier. Nu, tio månader senare har de alla pengarna på banken, börserna är på ”all time high” och de undrar vad de skall göra. Slutsatsen är att man i sitt sparande både ska ha aktier och en kassa som passar för båda scenarierna. Eftersom riksbanker och politiker har varit framgångsrika med minusräntor och stimulanspaket lär de väl fortsätta med denna typ av åtgärder om det blir ännu sämre tider igen. Därför tror jag att det nog är bäst att satsa mest på aktiemarknaden om alternativet är pengar på banken.

  1. Ha inte för många transaktioner i sparportföljen

En effekt av pandemin och att folk fått mer tid är att privatpersoners andel av börshandeln har ökat dramatiskt när man handlar med aktier varje dag. Många tror nu att man är en börsmatador bara för att man har stora pappersvinster i Tesla, FANG (Facebook, Amazon, Netflix och Google) eller andra högt värderade tillväxtaktier. Men det är lätt att tjäna pengar på aktier när börserna stiger hela tiden. Notera också att transaktioner är finansbranschen modersmjölk som ger en gigantisk omfördelning från handelsaktiva sparare till passiva långsiktiga sparare. Vinnarna på lång sikt är de som väljer bra aktiefonder (index eller aktiva som verkligen är aktiva) eller köper och behåller en spridd portfölj av bra bolag där åtminstone en del kanske skall vara lite lägre värderade värdeaktier.

Vill du lära dig att göra din egen analys? Här hittar du stegen (Medlemslåst)

  1. Bygg upp en egen penningmaskin

Även om man är duktig på att spara är det ett vanligt problem att man säljer sina aktier eller fonder för att konsumera eller köpa något man behöver när man exempelvis nått 10 000 eller 100 000 kr. Det innebär att man sedan får starta om igen från noll. Då är det bättre att ha tålamod och bygga upp en penningmaskin som löpande ger värdestegring och utdelning på kanske 10 % varje år. Avkastningen och utdelningen kan man sedan konsumera. Om man kommer upp till en miljon i en aktieportfölj innebär det att man kanske har 100 000 kr att spendera varje år. Om man idag har lägre kostnader på grund av pandemin är det ett utmärkt tillfälle att börja spara ännu mer till den egna portföljen som sedan löpande kan ge intäkter varje år.

  1. Spendera på upplevelser i stället för prylar

När man köper en pryl för att få status finns det alltid någon annan som har en ännu bättre pryl. Då är det bättre att fundera över vilka upplevelser man vill spendera på i framtiden. De ger bestående minnen och där man även ofta kommer ihåg människorna förknippade med händelsen. Upplevelser är också kopplade till den personlighet du vill vara och då de är unika går det inte att jämföra med annat. Jag har själv nu när det varit mycket hemmasittande tänkt på resor jag har gjort med familjen. Även om vi idag skall vara försiktiga med onödiga resor finns det mycket att uppleva i Sverige som har många fantastiska platser. Mark Twain lär ha sagt att ”om 20 år kommer du att vara mer besviken på saker du inte gjorde än sakerna du faktiskt har gjort”. Studier visar att människor ångrar sig mest över att de inte hängde med på en upplevelse när tillfället gavs.

Ta del av Aktiespararnas portföljer här (Medlemslåst)

  1. Bli lyckligare genom att ge till andra

Studier om hur man blir lyckligare visar att man mår mycket bättre om man ger till andra. ”Att vara snäll” är faktiskt den viktigaste faktorn för att bli framgångsrik. Dessutom känner man sig mer förmögen om man ger bort en del av sitt kapital. Speciellt i dessa tider finns det många som är drabbade. Om man går ut på restaurang kan man ge lite extra dricks. Det finns många välgörenhetsorganisationer som gör fantastiska insatser. Men se upp med Postkodlotteriet som i helsidesannonser berättar hur mycket de ger till olika organisationer. År 2019 fick de in 3,6 miljarder kr på att sälja lotter men bara en miljard gick till välgörenhet. 1,4 miljarder kr blev lottovinster och hela 1,2 miljarder gick till marknadsföring, höga löner till de som arbetar i företaget och ägarna i Holland. Då är det bättre att varje månad ge till en organisation du gillar eller långsiktigt spara pengarna för att ge en ännu större gåva senare. Warren Buffett fick kritik när han blivit förmögen för att han inte gav bort något. Han valde att förvalta pengarna själv och annonserade 2006 (vid 76 års ålder) att han skulle ge världens största gåva (44 miljarder US-dollar) till Bill och Melinda Gates Foundation.

Förklarande artiklarSpara smart

Dela med dig