Aktiespararna

Börsens billigaste bolag just nu - flera med köpstämplar

Av Eric Emanuelsson
4 augusti 20232 min lästid
Handelsbanken har sammanställt börsens billigaste bolag just nu. Flera banker, en kraschad småspararfavorit och en högutdelare som dippat kraftigt, finns bland annat med på listan.  Flera har köpstämplar från banker och analyshus. 

Under fredagsmorgonen har Handelsbanken sammanställt Stockholmsbörsens billigaste bolag, genom att titta på P/E-talen. Banken har tittat på P/E-talen baserat på innevarande och nästa års vinstprognoser (enligt konsensusprognoser från Factset).


Bilden kommer från Handelsbankens morgonkommentar och är sammanställd av banken.

Som man kan se på lista ovan så finns det mycket banker med, men också bolag inom basindustri och bygg.

Banken: Raset var överdrivet

Ett bolag som kommer högt upp är SSAB, som haft det väldigt tungt på börsen senaste månaden och är minus nästan 18%.

Aktien föll kraftigt efter bolagets Q2-rapport och bland annat Handelsbanken skrev så sent som för någon vecka sedan att de ansåg att raset var överdrivet och att det numera råder ett bra köpläge i aktien.

Swedbank, Handelsbanken och Nordea finns också med på listan över börsens billigaste bolag, om vi tittar på P/E-talen baserat på innevarande års vinstprognoser.

För billigt för att ignorera

I slutet på juni i år gjorde Ålandsbanken en sammanställning av de nordiska storbankerna och konstaterade då att värderingen i hela sektorn är "extremt låg" och "för billigt för att ignorera". Bankens favoriter i sektorn är Nordea och Swedbank, men man har en positiv syn på samtliga nordiska bankaktier.

Även Aktiespararnas analytiker Robert Andersson skrev nyligen om bank-sektorn och tyckte att Handelsbanken är köpvärd på de här nivåerna.

Embracer finns också med på listan efter att aktien rasat kraftigt under 2023.

Kraschade småspararfavoriten med

Vad det gäller småspararfavoriten så kom Swedbank nyligen ut med en analys där de konstaterade att marknadens förväntningar på bolaget är för låga i nuläget, samtidigt som banken skruvade upp sin riktkurs från 44 till 45 kronor och upprepade sin köpstämpel. I dag kostar en aktie drygt 29 kronor, vilket ger en potentiell uppsida på cirka 35%.

Media och analyshus

Dela med dig