Aktiespararna

Camilla Läckberg och Simon Sköld går in som investerare

Av Annelie Östlund
24 mars 20235 min lästid
Camilla Läckberg och Simon Sköld. Foto: TT.
Är med i nyemissionen för bolaget - blir en krydda i portföljen för Läckbergs miljonimperium.

Deckarförfattaren tillika ”pengamaskinen” Camilla Läckberg och MMA-profilen och influencern Simon Sköld går in som investerare – och bollplank – i Spotlightlistade Bodyflight. ”Vi vill investera där vi kan bidra med mer än pengar”, säger Simon Sköld till Aktiespararen.

Lilla upplevelsebolaget Bodyflight – som äger två vindtunnelanläggningar där besökare kan sväva i luften precis som vid fritt fall – gör en nyemission på 6 miljoner kronor. Lejonparten – 5 miljoner kronor – ska användas för att sänka bolagets skulder.

Men bolagets vd och medgrundare Micha Velasco talar också om att bredda den hittills mycket nischade verksamheten med mindre förvärv av företag med bolagsvärden om högst 15 miljoner kronor.

Delvis med pengar från nyemissionen, men också med pengar från kassaflödet som bolaget genererar och/eller egna aktier.

Bodyflight har redan erhållit teckningsförbindelser om cirka 3,4 miljoner kronor, motsvarande totalt cirka 56,2 procent. Bland teckningsåtagarna återfinns bland andra deckarförfattaren Camilla Läckberg och Simon Sköld genom det gemensamma bolaget Camsim AB, vilket bolaget kommunicerade för ett par veckor sedan.

Camsim, med ordförande Simon Sköld och styrelseledamoten Camilla Läckberg, ska enligt Bolagsverkets beskrivning ägna sig åt värdepapper. Bodyflight är den första investering i ett listat bolag som kändisparet gör via det gemensamma ägarbolaget.

”Vi har pratat om det under ganska många år – att det skulle vara kul att starta ett sådant här bolag. Sedan kom Bodyflight upp som ett alternativ”, berättar Simon Sköld för Aktiespararen.

”Det var egentligen en slump. En person som sitter i Bodyflights styrelse har barn i samma klass som vår dotter Polly går i. Han undrade om vi var intresserade, vi bad dem presentera caset och vi tyckte att de hade bra idéer för hur de skulle ta bolaget framåt. Dessutom hade jag kommit i kontakt med verksamheten tidigare. Vi testade Bodyflight första gången för fem år sedan då jag fyllde 30 år – och tyckte det var jäkligt kul.”

Tanken är att bli mer än bara passiva aktieägare.

”Bidra med pengar kan vara relativt enkelt. Men vi vill också bidra med idéer, diskutera upplägg, hur man tänker kring varumärkesstrategier och expansion. Sedan kommer vi kanske inte att ha så stor del i genomförandet. Vi tror att inte minst min fru – med sina erfarenheter inom marknadsföring och varumärkesbyggande – kan bli en tillgång”, säger Simon Sköld.

Det tror också bolagets vd Micha Velasco.

”Camilla och Simon har ett enormt nätverk och vi tror att vi kan gå in i samarbeten och få en exponering som vi inte har idag.”

”Camilla Läckberg är enormt duktig på att marknadsföra sig själv och man ska inte underskatta ’businessen’ bakom författarskapet”, fortsätter Micha Velasco.

I samband med Aktiespararnas event förra veckan, Stora Aktiedagen i Stockholm, sålde Micha Velasco in en investering i Bodyflight som en ”krydda i portföljen”.

En liten ”krydda i portföljen” blir det också för pengamaskinen Camilla Läckberg. Camsim AB kommer att investera 400 000 kronor i samband med Bodyflights nyemission. Den summan kan ställas mot 487 miljoner kronor som hennes bolag Camlac AB har dragit in i omsättning sedan starten i december 2005.

Och det är inte bara en framgångsrik bokförsäljning som genererar intäkter. Enligt årsredovisningarna har Läckberg också sysslat med bland annat marknadsföring i samband med klädmärken, en spelapp, musikproduktion, smycken, TV/film, föredrag och utbildningar.

Den ackumulerade vinsten efter skatt landar på 139 miljoner kronor, och då har bolaget också betalat ut mycket generösa löner periodvis. På tillgångssidan fanns vid årsskiftet 2021/2022 byggnader och mark till ett bokfört värde av 85 miljoner kronor. Det egna kapitalet uppgick vid samma tidpunkt till 37 miljoner kronor.

”Vill kunna påverka”

Bodyflight är alltså det gemensamägda Camsims första investering i ett listat bolag. Men bolaget har också investerat i Powrs AB som Simon Sköld var med och grundade i februari 2021. Bolaget, i vilket Sköld själv är vd, ska bedriva tjänster för betalskydd av förköp och depositioner inom onlinehandel.

”Det handlar om villkorade betalningar. Enklaste exemplet är när man ska handla något online – Facebook Markets eller Blocket. Säljaren vill inte skicka varan innan pengarna har kommit, och köparen vill inte betala förrän varan har kommit”, säger Simon Sköld.

Delägare i Powrs är också investmentbolaget Front Ventures som är listat på marknadsplatsen Nordic SME. Enligt bolagets bokslut för 2022 äger Front Ventures 23,5% av aktierna i Powrs.

Vad blir Camsims nästa investering?

”Det vet vi inte än. Men vi vill investera där vi kan påverka – och inte genom att stoppa in en stor summa pengar. Vi vill känna att vi har något att komma med – att vi kan bidra med mer än pengar.”

LÄS MERAnalytikerns favoriter bland fastighetsaktierna - efter raset

LÄS MERFem faktorer som styr börsen just nu

Marknadsnyheter

Dela med dig