Aktiespararna

Portföljchefen: Vi minskar börsexponeringen - ser risker

Av Jessika Bouveng
9 april 20242 min lästid
Peter Nelson, chef för portföljförvaltningen på Carnegie Private Banking.
Efter en stark börsuppgång väljer Carnegie Private Banking att minska sin börsexponering något. ”Det är en stor uppgång på kort tid och vi ser mer begränsad potential de kommande månaderna”, säger Peter Nelson, ansvarig för diskretionär portföljförvaltning.

I november förra året överviktade Carnegies förvaltningsteam i aktier och svenska samt utländska aktier har sen dess stigit med 20 respektive 15 % räknat i kronor. De kommande månaderna ser man mer begränsat potential.

”Vår övervikt i aktier i höstas grundade sig i vår tro på en mjuklandning med avtagande inflation och fortsatt god konjunkturutveckling. Efter den kraftiga börsuppgången har värderingarna kommit upp och ett gynnsamt makroscenario är nu till stora delar diskonterat”, säger Peter Nelson.

Enligt portföljchefen ser börsen kortsiktigt lite överköpt ut.

”Oro över att viss inflation kan vara seglivad har dessutom fått långa räntor att åter börjat röra sig uppåt, vilket kan vara en risk framöver. Samtidigt pågår fortfarande två krig med risk för oförutsedda händelser”, säger han.

Börsen i en stigande trend

Banken väljer dock att behålla en liten övervikt mot aktier. Anledningen är att mycket fortfarande talar för aktiemarknaden då centralbankerna vill sänka räntorna. Vidare menar Peter Nelson att vinstprognoserna behöva justeras upp något.

”Lägg därtill att börserna alltjämt befinner sig i en stigande trend och att vi sett en förbättring i den så kallade bredden, att fler sektorer och bolag deltar i uppgången”.

Kapitalet som frigjorts har banken investerat jämnt mellan räntebärande och alternativa investeringar.

LÄS MER: Danske: "Detta kommer ge stöd åt börsen"

LÄS MER: Kapitalförvaltaren: Därför börjar investerare plocka hem vinst

Marknadsanalyser

Dela med dig