Aktiespararna

Kapitalförvaltaren: Därför börjar investerare plocka hem vinst

Av Jessika Bouveng
5 april 20242 min lästid
Swedbanks kapitalförvaltare, Oskar Blakstvedt, ger sin bild av marknaden.
Glada tillrop har hörts när centralbankerna hintat om räntesänkningar. Det finns dock en del orosmoln på horisonten som påverkar sentimentet, det enligt Swedbanks kapitalförvaltare, Oskar Blakstvedt.

Enligt Oskar Blakstvedt har sentimentet på marknaden skiftat den senaste veckan.

Han pekar bland annat på att flera ledamöter från Federal Reserve har gjort uttalanden om att man vill vara säker på att inflationen verkligen stabiliserats innan man börjar sänka räntan. Marknaden tolkar detta som “risk av” och börjar därför sälja av aktier för att plocka hem vinst, menar kapitalförvaltaren.

“Huvudscenariot den senaste tiden har varit att Fed skall sänka i juni, nu prissätter marknaden att sänkningen förmodligen sker i juli vilket marknaden tolkar negativt då investerarna inte gillar fördröjningen”, säger han till Aktiellt och fortsätter:

“Likaså i Sverige så tror marknaden nu att det är 50/50 huruvida Riksbanken sänker i maj eller inte.”

Verkstad extra intressant inför Q1

Kapitalförvaltaren går även igenom potentiella orosmoln inför rapportsäsongen som drar igång på allvar lite längre in i april.

Han menar att det kommer att “vara upp till bevis” för en del bolag som gått starkt det senaste. Verkstad är ett exempel på sektor som han kommer att hålla extra koll på.

“Vid rapporterna för det fjärde kvartalet sänkte flera av bolagen sina utsikter för orderingång och efterfrågan där Volvo är ett exempel. För svensk del är inköpschefsindex (Purchasing Managers Index) en viktig pusselbit. Indexet kan ses som en konjukturmätare där en siffra över 50 visar att ekonomin växer. När siffrorna för mars publicerades tidigare i veckan visade indexet en uppgång från lägre nivåer till just 50,0”, säger han.

Stabilt på längre sikt

Oskar Blakstvedt sammanfattar sin prognos med att det kan bli slagiga och stora rörelser på rapportdagen med tanke på de starka uppgångarna i början av året. På längre sikt är han dock inte orolig, baserat på att inköpschefsindex håller sig över 50 och att det kommer räntesänkningar.

LÄS MER: Chefsstrategen: Därför ska börsen upp ännu mer i år

LÄS MER: Storbankerna: Så blir inflationssiffrorna för mars

Marknadsanalyser

Dela med dig