Aktiespararna

Banken: Köp verkstadsjätten efter rapport - ser tvåsiffrig uppsida

Av Jessika Bouveng
3 maj 20242 min lästid
Carnegie ser köpläge i Sandvik efter bolagets Q1 rapport.
Sandviks rapport för det första kvartalet gjorde marknaden besviken. Carnegie Private Banking ser dock ”goda utsikter i gruvorna” och sätter köp på aktien.

Den 22 april redovisade verkstadsbolaget Sandvik en omsättning som var lägre än väntat under första kvartalet. Det justerade ebita-resultatet var också lägre än väntat.

Carnegie konstaterar i en ny analys att första kvartalet innebar blandade signaler, men trots det tror banken fortsatt på jätten.

”Tillväxtutsikterna inom gruvaffären är mycket goda givet strukturella trender såsom att gruvor alltmer blir underjordiska, trolig framtida utbudsbrist inom de flesta metaller, lägre metallhalter i malmen, ålderstigen utrustning hos gruvbolagen samt ett ökat fokus från gruvbolagen att investera i elektrifiering, automation och digitalisering för att sänka kostnaderna och öka produktiviteten”, skriver banken.

Kortsiktigt positivt

Carnegie menar att de sämre resultatet har att göra med en tillfällig leveranssvacka som förmodligen kommer att återhämtas under året. Samtidigt kom orderingången in 4% högre än bankens förväntningar.

”Vår riktkurs på 260 kronor baseras på en EV/EBITA-multipel på 12,5x på vår vinstprognos för 2024 respektive en EV/EBIT-multipel på 13x på den förväntade vinsten de närmaste tolv månaderna. En framåtblickande EV/EBIT-multipel på 13x motsvarar en premie på cirka 5 procent mot Sandviks långsiktiga genomsnitt, något vi finner mer än rimligt givet bolagets utveckling de senaste åren och avknoppningen av specialstålsverksamheten SMT”, skriver Carnegie avslutningsvis.

Riktkursen på 260 kronor innebär en uppsida på 19% om man jämför med torsdagens stängningskurs på 219 kronor.

LÄS MER: Sandvik – svagt kvartal men se längre fram

LÄS MER: Ny favorit tar plats i Swedbanks Fokusportfölj

Media och analyshusSandvik

Dela med dig