Aktiespararna

Danske Bank: Då sänker Riksbanken räntan

Av Finwire/Redaktionen
5 mars 20241 min lästid
Danske Bank tror på en första räntesänkning i juni.
Danske Bank höjer sin tillväxtprognos för Sverige under innevarande år och 2025 till 1,5% (1,3) respektive 2,0% (1,8). Det framgår av senaste Nordic Outlook-rapporten från banken.

Det som driver den svenska ekonomin är en stark varuexport samtidigt som den inhemska efterfrågan är svag.

“Trots urholkningen av köpkraften har konsumtionen varit stabil tack vare en stark sysselsättning. Vi ser ser tecken på ljusare utsikter inom tjänste- och detaljhandelssektorn”, skriver Danske Bank.

I rapporten revideras också förväntningarna på arbetslösheten upp för 2024 till 8,3% (8,2) och för 2025 till 8,1% (8,0).

Danske Bank skriver att den stigande arbetslösheten beror främst på att fler personer utanför arbetskraften söker arbete snarare än att personer inom arbetskraften förlorar sina jobb.

Riksbanken sänker i juni

Vad gäller inflationen spår banken att den nu uppgår till 2,5% i år mot tidigare väntade 2,3%. Nästa år väntas inflationen falla tillbaka till 1,0%, i linje med tidigare estimat.

Danske Bank tror fortsatt på att 2024 avslutas med en styrränta på 3,25%, men tror att den nu sänks ner till 2,25% under 2025 mot tidigare väntade 2,50%. Den första räntesänkningen väntas ske vid Riksbankens möte i juni.

LÄS MER: Inflationen högre än väntat - men flera spår ändå räntesänkning i maj

LÄS MER: Svenskarna har mindre pengar att röra sig med – här drabbas hushållen mest

Dela med dig