Aktiespararna

Danske Bank: Medvind att vänta för cykliskt

Av Elin Hanspers
18 mars 20241 min lästid
En förbättrad industrikonjunktur är även positivt för Stockholmsbörsen, skriver Danske Bank.
I sitt senaste veckobrev skriver Danske Banks seniora ekonom Maria Landeborn att banken, med bakgrund av en starkare industrikonjunktur, förväntar sig mer medvind för cykliska bolag framöver.

USA:s ekonomi visar tecken på att svalna, skriver Maria Landeborn, men samtidigt har den globala industrikonjunkturen vänt upp.

Enligt Citi Surprise Index har

Makrodata har kommit in starkare än förväntat i både USA, Europa och Kina och samtidigt som det finns signaler om at orderingången i industrin inte längre är lika svag.

”Vi väntar oss att det kommer att innebära mer medvind för cykliska bolag och aktiemarknader. Som ett resultat av detta höjer vi den globala industrisektorn till en övervikt. En förbättrad industrikonjunktur är även positivt för Stockholmsbörsen”, skriver Maria Landeborn.

Det som också talar för utvecklingen på börserna är en fortsatt god tillväxt i världsekonomin tillsammans med räntesänkningar. Danske Bank väntar sig totalt en vinsttillväxt globalt på 5–10% i år vilket ger stöd åt övervikten i aktier.

”Vårens utdelningsregn väntas också bidra till ett fortsatt intresse för aktiemarknaden. Såväl för svensk del som globalt väntas utdelningarna slå nya rekord och bland Stockholmsbörsens 30 största bolag är det 26 bolag som lämnarutdelning i år”, skriver hon.

LÄS MER: Experten: Börsuppgången är mindre än du tror

LÄS MER: Här är årets bästa aktier

Marknadsanalyser

Dela med dig